Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΤο ελληνικό ομόλογο "άγγιξε" τις αποδόσεις του ιταλικού

Το ελληνικό ομόλογο “άγγιξε” τις αποδόσεις του ιταλικού

Η προσδοκία αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poors σε συνδυασμό με την θετική έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το ΔΝΤ διαμόρφωσαν ένα θετικό κλίμα στις αγορές. Έτσι η Ελλάδα σχεδόν «ακούμπησε» το κόστος δανεισμού της Ιταλίας.

Η αγορά ομολόγων κινήθηκε ανοδικά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις στα επίπεδα των Ιταλικών τίτλων. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην απόφαση της Standard & Poors για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής βαθμίδας της χώρας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21 Απριλίου.

Εντούτοις, όπως ανέφερε σήμερα και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, η αγορά ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου εξομοιώθηκε με αυτή του αντίστοιχου Ιταλικού ομολόγου, στο 4,15% με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να διαθέτουν κοινό περιθώριο (κινδύνου) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, και συγκεκριμένα στο 1,86%

Εκτός από την αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας θετικά επηρέασε τα ελληνικά ομόλογα και η θετική Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Δημόσιο Χρέος.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ανάπτυξης, το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος κατάφερε να παρουσιάσει σημαντική μείωση .

«Χώρες όπως η Ελλάδα, που είχε μεγάλα αρχικά επίπεδα χρέους, σε συνδυασμό με μεγάλες εκπλήξεις από τον πληθωρισμό και ισχυρή ανάπτυξη είχαν και σημαντική μείωση του χρέους τους», αναφέρει το Ταμείο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το ελληνικό χρέος μειώθηκε σημαντικά και έπεσε από 200,7% του ΑΕΠ το 2021 σε 177,4% το 2022.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε 4,15% έναντι 2,29% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,86%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0909 δολ. από το επίπεδο των 1,0859 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0905 δολ.
Πηγή: ΑΠΕ
Photo by micheile henderson on Unsplash

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας