Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕΕ: Διαβούλευση για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

ΕΕ: Διαβούλευση για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Άρχισε σήμερα (16/6) και θα ολοκληρωθεί στις 22/9 διαβούλευση σχετική με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Σήμερα (16/6) η Επιτροπή ξεκίνησε μια ανοικτή δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την οδηγία για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η Επιτροπή θα αξιοποιήσει τις παρατηρήσεις που θα συγκεντρώσει για την αξιολόγηση της καταλληλότητας της οδηγίας, η οποία εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2002 και αναθεωρήθηκε το 2012, για νέες προκλήσεις, όπως η πρόσβαση σε βασικές πρώτες ύλες, η αυξημένη κατανάλωση και η ψηφιοποίηση.

Η Επιτροπή ζητεί ανατροφοδότηση για να ταυτοποιηθεί ο εξοπλισμός που περιέχει κρίσιμες πρώτες ύλες και σχετικά με τις υφιστάμενες πρακτικές ανακύκλωσης για τα υλικά αυτά. Η αξιολόγηση θα εντοπίσει επίσης τις αδυναμίες στην εφαρμογή και την επιβολή της οδηγίας. Η Επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης της οδηγίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες αποβλήτων στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δεν υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία, είναι επικίνδυνα και μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Από την άλλη τα απόβλητα αυτά περιέχουν πολύτιμες και απαραίτητες πρώτες ύλες, η ανάκτηση των οποίων είναι αναγκαία για την προώθηση μιας πιο κυκλικής οικονομίας και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας