Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΠλάθα: «Από όπου έχω περάσει έχω αφήσει μία καλή κληρονομιά»

Πλάθα: «Από όπου έχω περάσει έχω αφήσει μία καλή κληρονομιά»

Η ΚΑΕ ΑΕΚ παρουσίασε σήμερα (27/6) τον νέο προπονητή της, Ζουάν Πλάθα. «Όταν μία ομάδα σαν την ΑΕΚ σε παίρνει τηλέφωνο είναι δύσκολο να πεις όχι» δήλωσε.

«Από όπου έχω περάσει έχω αφήσει μία καλή κληρονομιά». Η φράση ανήκει στον Ζουάν Πλάθα και αποτελεί έμμεση αλλά πάντως σαφέστατη απάντηση στο τι μπορεί να κάνει ο νέος προπονητής της ΚΑΕ ΑΕΚ. Ο οποίος, παρουσιάστηκε σήμερα (27/6) στους δημοσιογράφους.

Ο Ισπανός, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε πως οι «κιτρινόμαυροι» θα είναι ανταγωνιστικοί και επισήμανε ότι «το πιο μεγάλο λάθος που κάνουν τα κλαμπ είναι να υπογράφουν ονόματα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να υπογράψουμε προφίλ παικτών».

Συγκεκριμένα, είπε: «Θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα ελληνικά μέχρι το τέλος της χρονιάς για να μπορέσω να σας πω πως είναι πραγματική τιμή για μένα να είμαι κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ. Μεγάλωσα και έμαθα για μπάσκετ βλέποντας τον Γκάλη από μικρός. Στην Ισπανία υπάρχει μεγάλος σεβασμός στο ελληνικό μπάσκετ γιατί μας έχετε κερδίσει σε πολλούς τελικούς.

Οπότε από εδώ και πέρα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία κατευθυντήρια γραμμή για τη δουλειά μας και ελπίζουμε να αρέσει στον κόσμο. Έχουμε σίγουρα φιλοδοξίες και επιθυμίες. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια, αλλά θα είμαστε ανταγωνιστικοί.

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε να συμπλεύσουμε με τη διοίκηση με συνέπεια. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για το πρωτάθλημα και τους προπονητές όπως ο Μπαρτζώκας, ο Αταμάν και ο Σπανούλης. Θέλω σε ένα χρόνο από τώρα να σας βλέπω χαρούμενους γιατί θα έχουμε πετύχει τους στόχους».

Τι τον κέρδισε και απάντησε θετικά στην ΑΕΚ: «Στην Ισπανία έχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για το ελληνικό μπάσκετ και όταν μία ομάδα σαν την ΑΕΚ σε παίρνει τηλέφωνο είναι δύσκολο να πεις όχι. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι όταν μία ομάδα έχει την ίδια διάθεση με εσένα τότε αυτό είναι ένα βήμα μπροστά. Το να προπονήσω την ΑΕΚ σε αυτή την επετειακή χρονιά και σε αυτό το γήπεδο ήταν μία μεγάλη τιμή».

Για τους στόχους: «Θα πρέπει να δούμε ποιους παίκτες θα φέρουμε, πρέπει να βελτιώσουμε τους αριθμούς μας σε σχέση με πέρυσι και να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό».

Αν γίνεται η ΑΕΚ να ξεπεράσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: «Δεν υπάρχουν τρικ για να αλλάξεις τέτοιες διαφορές σε λίγους μήνες. Πρέπει να έχουμε μία ξεκάθαρη γραμμή και μία συνέπεια στη δουλειά μας. Να πετύχουμε στις μεταγραφές. Μέσω της δουλειάς να έχουμε συνέπεια στα αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη για να χαίρονται οι οπαδοί. Το πιο βασικό είναι να βάλουμε το δικό μας στιλ και αυτός είναι ο τρόπος να πλησιάσουμε».

Τα χαρακτηριστικά της ομάδας: «Δεν μπορείς να έχεις πάντα ο ίδιο playbook. Να δούμε τι παίκτες θα πάρουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να πω ότι θα σκοράρουμε σε κάθε ματς 100 πόντους και θα δεχόμαστε 50 αλλά θα πρέπει να δούμε τι παίκτες θα πάρουμε. Να παίξουμε ένα θελκτικό μπάσκετ για τη διοίκηση και τους φιλάθλους».

Για την επιστροφή στους πάγκους: «Στο επάγγελμα πρέπει να ανακυκλωνόμαστε και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Στο διάστημα που δεν προπονούσα, παρακολούθησα προπονήσεις στους Σπερς και στους Σέλτικς, της ανδρικής και της γυναικείας ομάδας της Ισπανίες, αλλά και σε πολλές ομάδες της ισπανικής λίγκας. Δεν καθόμουν στον καναπέ, ανακύκλωνα το μυαλό μου και ήμουν έτοιμος για μία τέτοια στιγμή».

Για το ρόστερ: «Το πιο μεγάλο λάθος που κάνουν τα κλαμπ είναι να υπογράφουν ονόματα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να υπογράψουμε προφίλ παικτών. Θα προσπαθήσουμε με το σταφ που έχουμε να βρούμε παίκτες που θα ταιριάξουν, πάντα σε σχέση με τις δυνατότητες της ομάδας. Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε λάθος στην επιλογή».

Για τους Έλληνες και τους Ισπανούς παίκτες: «Οι Ισπανοί παίκτες είναι πολύ ακριβοί, αλλά μπορεί και να μην είναι κατάλληλοι για να έρθουν. Έχω μιλήσει με τον Κολόμ τον Οριόλα και προπονητές που έχουν δουλέψει στην Ελλάδα και πάνω κάτω μου έχον πει πράγματα που μπορώ να περιμένω. Θέλω να πιστεύω ότι η ομάδα όταν με επέλεξε ήξερε τι προφίλ προπονητή έχω. Από όπου έχω περάσει έχω αφήσει μία καλή κληρονομιά. Πάντα έχω καταφέρει να βελτιώσω τους ντόπιους παίκτες και πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ λίγα καλύτερα σωματεία από την ΑΕΚ για να πάνε.

Όταν ήμουν στη Ρεάλ υπέγραψα έναν νεαρό παίκτη που κανείς δεν τον ήξερε, τον Σέρχιο Γιουλ. Μετά όταν πήγα στη Σεβίλλη υπέγραψα τον Σατοράνσκι τον Πορζίνγκις και τον Μπάλβιν που έκαναν εξαιρετικές καριέρες. Στη Ζαλγκίρις επίσης αρκετοί παίκτες που μετά πήγαν στο NBA τους προπόνησα.

Στη Μάλαγα αθλητές όπως ο Σαμπόνις που πήγε στο NBA και ο Αλμπέρτο Ντίαθ που έπαιξε στην Εθνική Ισπανίας. Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, κάποιες ομάδες έπαιξαν τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό στην ιστορία τους, άλλες κέρδισαν ευρωπαϊκά, κάποιες πήραν πρωταθλήματα, οπότε γνώριζα πως να κάνω παράλληλα τη διαδικασία».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας