Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 3ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Εκκωφαντική απουσία πλαισίου προστασίας της αγοραστικής δύναμης»

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Εκκωφαντική απουσία πλαισίου προστασίας της αγοραστικής δύναμης»

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έχει αποσπασματικά μέτρα, δεν έχει πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Για «αποσπασματικά μέτρα» και «εκκωφαντική απουσία ενός συνολικού πλαισίου για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών» μιλάει ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα (11/7) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι αυξήσεις που προαναγγέλθηκαν και η παράταση του market pass «δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εισόδημα των πολιτών από τη στιγμή που οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιταχύνονται στο 12,2% από το 11,6% μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου, ενώ στο ίδιο διάστημα ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί».

Χαρακτηρίζεται «φενάκη» η «η προεκλογική εξαγγελία για νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που δήθεν θα κάλυπτε τις απώλειες των εισοδημάτων». Επισημαίνει πως «αρνητική εντύπωση προκαλεί επίσης η απόρριψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών». Υπενθυμίζοντας την πρότασή του για «120 δόσεις καθώς και “κούρεμα” της τάξης του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέρει: «Από τα αποσπασματικά μέτρα του νομοσχεδίου, που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χατζηδάκης, λείπει εκκωφαντικά ένα συνολικό πλαίσιο για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

• Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε αυξήσεις μισθών και την παράταση του market pass, αλλά τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στο εισόδημα των πολιτών από τη στιγμή που οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιταχύνονται στο 12,2% από το 11,6% μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου, ενώ στο ίδιο διάστημα ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί.

Παράλληλα, εγείρεται το ερώτημα γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης παραγγέλνει τώρα ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ τόσο καιρό η κυβερνητική αδράνεια άφηνε την αγορά ανεξέλεγκτη να λειτουργεί με τεράστια ποσοστά κέρδους εις βάρος των καταναλωτών.

• Ειδικότερα, η προεκλογική εξαγγελία για νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που δήθεν θα κάλυπτε τις απώλειες των εισοδημάτων αποδεικνύεται φενάκη, καθώς η οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ οδηγεί σε μέσες αυξήσεις 4,31%-6,74%.

• Αναφορικά με την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 20 ευρώ, αλλά και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, τα μέτρα αυτά απέχουν πολύ από μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική.

• Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιδομάτων ευθύνης δεν διαφωνούμε, επισημαίνουμε όμως ότι με τη συνέχιση των πολιτικών του “επιτελικού κράτους” που αναθέτει με αποφάσεις υπουργών αντί να επιλέγει αξιοκρατικά τους προϊσταμένους, θα μετατραπεί σε προνομιακή οικονομική ενίσχυση των “ημετέρων”.

• Αρνητική εντύπωση προκαλεί επίσης η απόρριψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών. Τη στιγμή μάλιστα που παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό το ενδιαφέρον των οφειλετών -λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων- για την υποβολή αίτησης επανένταξης είτε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων της περιόδου της πανδημίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το πρώτο τρίμηνο του 2023, τη ρύθμιση των 120 δόσεων (Ν. 4611/2019) συνολικά έχασαν 282.503 οφειλέτες με ρυθμιζόμενο ποσό 3,065 δισ. ευρώ.

• Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανέλθει για μια ακόμα φορά με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και με ένα ακόμα σχέδιο “Ηρακλής” για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα των έως τώρα πολιτικών της για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους συνολικά.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις του στη Βουλή, με τροπολογία που προβλέπει 120 δόσεις καθώς και “κούρεμα” της τάξης του 30% για όλους όσοι είναι συνεπείς και έχουν συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία.

Παράλληλα, έχει προτείνει εδώ και καιρό τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, για όσο διαρκεί η κρίση -αξιοποιώντας τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους λόγω των ανατιμήσεων- και έχει ζητήσει ήδη από την αρχή της πληθωριστικής έξαρσης εντατικούς ελέγχους κατά της αθέμιτης κερδοσκοπίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα υπόλοιπα ελεγκτικά όργανα του κράτους».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας