Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπιλογή συντακτών 1Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο μέγας συγγραφέας Μίλαν Κούντερα

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο μέγας συγγραφέας Μίλαν Κούντερα

Ο Μίλαν Κούντερα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 94 του, έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του “Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”, “Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” και “Το Αστείο”.

Σε ηλικία 94 ετών ο πολυβραβευμένος και δημοφιλέστατος Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα άφησε την τελευταία πνοή του. Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας.

Ο Μίλαν Κούντερα έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του “Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι”, “Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” και “Το Αστείο”.

Είχε συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ αναλάμβανε προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Το 1985 ο Μίλαν Κούντερα έλαβε το βραβείο Jerusalem Prize. Η ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου βρίσκεται τυπωμένη στη συλλογή δοκιμίων του “Η τέχνη του Μυθιστορήματος”. Το 1987 Κέρδισε το Αυστριακό Κρατικό βραβείο (The Austrian State Prize) Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Το 2000 βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Herder (Herder Prize). To 2007 τιμήθηκε με το Τσεχικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Θρυλείται επίσης ότι είχε εξεταστεί η συμμετοχή του ως υποψήφιου βράβευσης για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Μίλαν Κούντερα  ήταν Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1929 στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζούσε στην Γαλλία από το 1975.

Ο γνωστός συγγραφέας μέχρι και το 94ο έτος της ζωής του διέμενε στο Παρίσι, την πόλη όπου επέλεξε να εγκατασταθεί μετά τη φυγή του από την Πράγα, συναναστρεφόμενος με ελάχιστους έμπιστους φίλους του και διατηρώντας αυστηρά την υπόσχεσή του, να μην εμφανίζεται πλέον δημοσίως.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας