Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήGovernmentEΕ-CELAC: Το μείζον οικονομικό στοίχημα από την Διάσκεψη Κορυφής 17/18 Ιουλίου στις...

EΕ-CELAC: Το μείζον οικονομικό στοίχημα από την Διάσκεψη Κορυφής 17/18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες

Η τρίτη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-CELAC θα φέρει σε επαφή τους 60 ηγέτες της ΕΕ και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί η συνεργασία για την επίτευξη δίκαιης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και να επιδειχθεί κοινή δέσμευση για την προάσπιση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και της CELAC θα παραστούν στη διάσκεψη κορυφής, της οποίας θα συμπροεδρεύουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και ο Πρωθυπουργός του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, Ralph Gonsalves, υπό την ιδιότητά του ως προσωρινού προέδρου της CELAC.

Στη διάσκεψη κορυφής θα συμμετάσχουν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Δείτε το σύνολο των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΕΕ-CELAC: Μια στρατηγική εταιρική σχέση

Η ΕΕ και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική διατηρούν μακρόχρονη εταιρική σχέση βασιζόμενη σε κοινές αξίες και μια κοινή δέσμευση υπέρ της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Από κοινού, απαρτίζουν πάνω από το ένα τρίτο των μελών του ΟΗΕ και συμβάλλουν σε ένα ισχυρό πολυμερές σύστημα.

Οι δύο περιφέρειες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την προστασία του πλανήτη.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους αξιοποίησης του τεράστιου δυναμικού και των ευκαιριών που προσφέρει η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για την αύξηση της ευημερίας των πολιτών. Οι αρχές του δίκαιου, κοινωνικού και ισότιμου μετασχηματισμού θα αποτελέσουν το θεμέλιο της κοινής δέσμευσης και θα διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής, οι ηγέτες θα εξετάσουν ευρύ φάσμα θεμάτων με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-CELAC, μεταξύ άλλων:

  • την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο πολυμερών φόρουμ
  • την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα
  • το εμπόριο και τις επενδύσεις
  • την οικονομική ανάκαμψη
  • τις προσπάθειες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής
  • την έρευνα και καινοτομία
  • την παροχή δικαιοσύνης και ασφάλειας για τους πολίτες

Προηγούμενες διασκέψεις κορυφής

Κατά την προηγούμενη διάσκεψη κορυφής των ΕΕ-CELAC, Βρυξέλλες, 10-11 Ιουνίου 2015, οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για περισσότερο ευημερούσες και συνεκτικές κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.

Η πρώτη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-CELAC πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής το 2013 και επικεντρώθηκε στην εμπορική συνεργασία και την προώθηση των επενδύσεων με κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας