Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜετσόλα σε Μητσοτάκη: «Οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης»...

Μετσόλα σε Μητσοτάκη: «Οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης» (video)

Η Ρομπέρτα Μετσόλα σημειώνει ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες. Θα προσφέρουμε βοήθεια, χρηματοδότηση & τεχνογνωσία όπου είναι απαραίτητο. Είμαστε μαζί σας».

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης. Πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη,  η Ελλάδα δεν είναι μόνη» αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα με ανάρτησή της στα Ελληνικά στην πλατφόρμα Χ.

Σημειώνει ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες. Θα προσφέρουμε βοήθεια, χρηματοδότηση & τεχνογνωσία όπου είναι απαραίτητο. Είμαστε μαζί σας».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο των επαφών που έχει με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

«Αντιμετωπίσαμε μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων»

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού περιέγραψε τις δραματικές και τεραστίων διαστάσεων καταστροφικές συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα από το πέρασμα του φαινομένου Daniel ευχαρίστησε την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την θερμή υποδοχή του επιφύλαξε.

«Πράγματι, βρίσκομαι εδώ σήμερα» παραδέχτηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «γιατί έπρεπε να συναντήσω την Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι βρίσκονται εδώ αυτή την εβδομάδα και για την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (State of the Union).

Ορθώς επισημαίνετε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, μία καταστροφή τεραστίων διαστάσεων, κάτι που ήταν ουσιαστικά πέρα από τα μεγέθη που μπορούσαμε να προβλέψουμε. Και έχετε δίκιο ότι σε άνευ προηγουμένου συγκυρίες χρειαζόμαστε μια άνευ προηγουμένου αντίδραση.

Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα.

Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Φυσικά θα συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητηθεί -σίγουρα θα το θέσω εγώ- στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ασφαλώς πρέπει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την αλληλεγγύη σας. Θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Είναι επίσης σημαντικό για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς στη Θεσσαλία, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτή την καταστροφή, να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με συγκεκριμένες πράξεις. Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την ομάδα της, στη συνέχεια, θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε.»

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας