Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΦάμελλος από ΔΕΘ: «Ο Πρωθυπουργός είναι αλλεργικός στην κριτική - Απαιτείται αλλαγή...

Φάμελλος από ΔΕΘ: «Ο Πρωθυπουργός είναι αλλεργικός στην κριτική – Απαιτείται αλλαγή πολιτικής»

Αναφορικά με την έδρα της διοργάνωσης ο κ.Φάμελλος επισήμανε ότι κανένα έργο δεν έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την συμπρωτεύουσα.

Ευθέως έστρεψε τα πυρά του κατά το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Οι πολλαπλές κρίσεις του φετινού καλοκαιριού δημιούργησαν ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτεία με σχεδιασμό που θα στηρίζεται στην επιστήμη και στην πρόληψη.

«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχουμε δει μια συγγνώμη, μια αυτοκριτική». «Είναι εξοργιστικό ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν φταίνε» επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ακραίο καιρικό φαινόμενο» και «τραγική εξέλιξη». «Ακόμα και σήμερα η κρίση πολιτικής προστασίας στη Θεσσαλία συνεχίζεται» είπε.

Επεσήμανε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες, στηρίζοντάς τους με δράσεις αλληλεγγύης. Όπως τόνισε, πρέπει να γίνει ό,τι είναι εφικτό για να επιλυθούν τα ζητήματα, αλλά και για να μην συμβεί ξανά τέτοια καταστροφή.

«Ο Πρωθυπουργός είναι αλλεργικός στην κριτική»

Ο κ. Φάμελλος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει τα έγγραφα που έχει αποστείλει ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., ενώ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «είναι αλλεργικός στην κριτική» και δέσμευσε το Σαββατοκύριακο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι υπήρχαν μέρες μέσα στην εβδομάδα για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Ως προς τις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε σε συμμετοχή, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια δυναμική αντιπολίτευση.

Για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι κανένα έργο δεν έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κλιματική κρίση δεν είναι εργαλείο για άλλοθι

«Η πολιτική για το κλίμα δεν δίνεται με το τι θα κάναμε αλλά με το τι κάναμε εμείς. Η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που θα αντιμετωπίσουμε, δεν είναι εργαλείο για επικοινωνία ούτε για άλλοθι, αλλά απαίτηση για μια συνταρακτική μεταρρύθμιση», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχεται στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι εκπόνησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σχεδιάσαμε και τα περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή, μεταξύ των οποίων και για τη Θεσσαλία, τα οποία κυρώθηκαν το 2107 και το 2018, άρα υπήρχαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάργηση των φορέων των προστατευόμενων περιοχών και υποστελέχωση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής κ.ά.

Αναφορικά με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει επουδενί σε σχέση με το σκέλος της Δικαιοσύνης και πως έχει ζητήσει την παραίτηση με πολιτικούς όρους, τονίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρότατα ελλείμματα, -άρα υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης για τα έργα που δεν προχώρησαν και θα περιόριζαν τις συνέπειες». Ο κ. Φάμελλος παρέπεμψε εκ νέου στον χάρτη με τις ζώνες κινδύνου που περιλάμβανε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών του 2018 που είχε καταθέσει την Πέμπτη στη Βουλή. Ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και να δώσει στην κοινωνία πληροφορίες και λύσεις και να αποδώσει δικαιοσύνη.

Ναι στην Εξεταστική Επιτροπή

Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα αίτια και τις ευθύνες αναφορικά με τη Θεσσαλία, απάντησε ότι «συμφωνούμε σε οποιοδήποτε εργαλείο βοηθά για να γίνεται η πατρίδα μας πιο ισχυρή». Τόνισε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση που ζητά το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι, όπως είπε και την Πέμπτη στη Βουλή, «εμείς τις ευθύνες τις γνωρίζουμε και για το μέγεθος των επιπτώσεων στη Θεσσαλία» που, όπως προσέθεσε, οφείλεται σε αδυναμίες του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κ.ά. «και έχει κολλοσιαίες ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και η Περιφέρεια Θεσσαλίας». «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και θέλουμε αυτή η συζήτηση να γίνει στη Βουλή», συνέχισε.

Παρών αλλά ουδέτερος ο Αλέξης Τσίπρας

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας αποχώρησε οριστικά και αμετάκλητα από το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι για όλους στο κόμμα ήταν ένα σοκ, ότι αποτελεί πολύ μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα και δεν μπορεί να φανταστεί ότι δεν θα είναι εκεί και για το κόμμα και για τη χώρα για τα επόμενα βήματα μας.

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσίπρας κρατά στάση απόλυτης ουδετερότητας ενόψει της εκλογικής διαδικασίας και πως έχει πει ότι θα είναι παρών.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας