Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚολομβία: Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης και ζωγράφος Φερνάντο Μποτέρο

Κολομβία: Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης και ζωγράφος Φερνάντο Μποτέρο

Ο Φερνάντο Μποτέρο, γεννημένος το 1932 στο Μεντεγίν, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Φερνάντο Μποτέρο, Κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης.

“Πέθανε ο Φερνάντο Μποτέρο, ο ζωγράφος των παραδόσεων και των ατελειών μας, ο ζωγράφος

των αρετών μας”,

εξέφρασε ο Κολομβιανός πρόεδρος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σπούδασε ζωγραφική και ασχολήθηκε και με τις θεωρητικές καταβολές των εικαστικών.Τον απασχόλησαν τα ρεύματα της Αναγέννησης.

Την ίδια περίπου περίοδο, ξεκίνησε να διαφοροποιεί τον όγκο των μορφών που απεικόνιζε στους πίνακές του, υιοθετώντας ογκώδεις και παραμορφωμένες φιγούρες, στοιχεία που  θα συνιστούσαν το κύριο χαρακτηριστικό του έργου του. Στα έργα του είναι επίσης εμφανής η επιρροή από το ρεαλισμό.

Τα γλυπτά του ήταν εμπνευσμένα από αρκετές διαφορετικές εποχές με κυρίαρχες επιρροές από την πρώιμη αιγυπτιακή τέχνη και τα ανθρωπόμορφα αγγεία και γλυπτά των προ-κολομβιανών πολιτισμών. Ξεχωρίζουν για τις γιγαντιαίες διαστάσεις τους και βασίζονται κυρίως στο μονόχρωμο μπρούντζο, αγαπημένο υλικό του Μποτέρο.

Στα παιδικά του χρόνια του έκανε μαθήματα ταυρομαχίας με σκοπό να γίνει ταυρομάχος υπό την πίεση ενός θείου του, αλλά τον κέρδισε η τέχνη.

Στην πραγματικότητα δεν έδειξε ποτέ κανένα ενδιαφέρον στις ταυρομαχίες, όμως υπήρχαν συχνή αναπαράσταση στους πίνακές του.

 

Ο Φερνάντο Μποτέρο, γεννημένος το 1932 στο Μεντεγίν, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Το 1993 υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης του οποίου γλυπτά παρουσιάστηκαν στην Παρκ Άβενιου της Νέας Υόρκης, ενώ το 1999 τριάντα γλυπτά του εκτέθηκαν στην Πιάτσα ντελα Σινιορία της Φλωρεντίας, ανάμεσα σε έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Τσελίνι.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας