Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήE.E-Β. Γιούροβα: Το Χ ( πρώην twitter) αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή...

E.E-Β. Γιούροβα: Το Χ ( πρώην twitter) αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ψευδών ειδήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δημοσίευσε μια μελέτη έξι διαδικτυακών πλατφορμών στην Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ισπανία, σύμφωνα με την οποία το Twitter είχε τον υψηλότερο βαθμό παραπληροφόρησης.

Ανώτατη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το κοινωνικό δίκτυο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, είναι η μεγαλύτερη πηγή ψευδών ειδήσεων και κάλεσε τον ιδιοκτήτη Έλον Μασκ να συμμορφωθεί με τους νόμους της Ε.Ε. που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Εν όψει των επικείμενων εκλογών, η Google, η TikTok, η Microsoft και η Meta έχουν επίσης περισσότερα να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραπληροφόρηση, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνει έναν «πόλεμο ιδεών» ενάντια στη δημοκρατία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα .

Η επιχείρηση παραπληροφόρησης της Μόσχας

«είναι ένα όπλο μαζικής χειραγώγησης πολλών εκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει τόσο εσωτερικά τους Ρώσους όσο και τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο»,

είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Με τις εκλογές να έχουν προγραμματιστεί στη Σλοβακία και την Πολωνία τις επόμενες εβδομάδες και μια ψηφοφορία σε όλο το μπλοκ το επόμενο έτος, οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διαδικτυακής ανάμειξης, πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο και άλλοι κακόβουλοι παράγοντες

«θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των πλατφορμών για να χειραγωγήσουν»,

είπε η Γιούροβα.

Παρείχε μια ενημέρωση σχετικά με τον Κώδικα Πρακτικής της ΕΕ των 27 εθνών για το 2022 σχετικά με την παραπληροφόρηση. Η Google, η TikTok, η Microsoft και η μητρική Meta του Facebook και του Instagram εγγράφηκαν στον εθελοντικό κώδικα πέρυσι, αλλά το Twitter αποχώρησε αφού ο Μασκ αγόρασε την πλατφόρμα.

Το X είναι

«η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης»,

είπε η αντιπρόεδρος.

Ένα email προς το Γραφείο Τύπου της εταιρείας που ζητούσε σχόλιο οδήγησε σε μια αυτόματη απάντηση που έλεγε:

“Απασχολημένος τώρα, ελέγξτε ξανά αργότερα”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, δημοσίευσε μια μελέτη έξι διαδικτυακών πλατφορμών στην Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ισπανία, σύμφωνα με την οποία το Twitter είχε τον υψηλότερο επιπολασμό παραπληροφόρησης και τη μεγαλύτερη αναλογία παραγόντων παραπληροφόρησης.

«Το Twitter έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανίχνευσης» παραπληροφόρησης, ανέφερε η έκθεση. Η Γιούροβα προειδοποίησε τον Μασκ ότι δεν βρίσκεται εκτός κριτικής μόνο και μόνο επειδή η εταιρεία του αποχώρησε από τον κώδικα. Ο κώδικας έχει ενσωματωθεί σε ένα αυστηρό νέο σύνολο υποχρεωτικών ευρωπαϊκών κανονισμών γνωστό ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες , ο οποίος υποβάλλει τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του X, στο υψηλότερο επίπεδο ελέγχου. 

Τώρα, «υπάρχουν υποχρεώσεις από τον σκληρό νόμο, οπότε το μήνυμά μου για το Twitter είναι: «Πρέπει να συμμορφωθείτε με τον σκληρό νόμο και θα παρακολουθούμε τι κάνετε», είπε.

Σύμφωνα με τον κώδικα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες συμφωνούν να δεσμευτούν σε μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της παραπληροφόρησης και πρέπει να υποβάλλουν αναφορές σε τακτική βάση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας