Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟΑΚΑ: Η επαναλειτουργία του σταδίου εξαρτάται από το πόρισμα του ΤΕΕ

ΟΑΚΑ: Η επαναλειτουργία του σταδίου εξαρτάται από το πόρισμα του ΤΕΕ

Στη μεταλλική κατασκευή οι βλάβες είναι επιφανειακές και συνήθως αποκαθίστανται πολύ πιο εύκολα, με συγκολλήσεις και ενισχύσεις, ενώ αντιθέτως οι ενισχύσεις των κατασκευών από σκυρόδεμα είναι αρκετά πιο δυσχερείς.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ, καθώς εξαρτάται από το πόρισμα της επανεξέτασης ειδικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο στέγαστρο Καλατράβα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως θα διατεθούν 57 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ τονίζοντας ότι «ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο».

Τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε και προχωρά η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, για την ταχύτατη αλλά και ασφαλή αποκατάσταση του ΟΑΚΑ, τονίζοντας ότι «δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο», ενώ αποκάλυψε ότι εντός του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Ποδηλατοδρομίου.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι πολύ πριν ανακύψουν τα προβλήματα με το ΟΑΚΑ, η Κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή νέου πλαισίου λειτουργίας των αθλητικών χώρων με γνώμονα την ασφάλεια.

Αναλυτικά ο κ. Βρούτσης είπε:

«Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένες μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ. Και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει. Προχτές το Σάββατο έστειλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σε αυτά τα θέματα, τη σχετική μελέτη που παραλάβαμε για να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες. Εως ότου να έχουμε τα πορίσματά τους. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.

Δεν χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο, όπως δεσμεύεται το ΤΑΙΠΕΔ, η αποκατάστασή του υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την Κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Στο πλαίσιο αυτό, και πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά Γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2000 θεατών, εαν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας.»

Από την ανακοίνωση του κ. Βρούτση προκύπτει ότι το ΟΑΚΑ λόγω του προβλήματος με το στέγαστρο θα παραμείνει κλειστό το 2024. Μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει το 2021 για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, με μια αύξηση της τάξης του 30% στον Προϋπολογισμό για τα αθλητικά σωματεία που μεταφράζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ για τα σωματεία και 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το Ολυμπιακό Στάδιο και 7,5 εκατ. ευρώ για το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο που πρόκειται να γίνει κοντά στο ΟΑΚΑ.

Για τις ομάδες που πλήττονται άμεσα με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, όπως ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ στο χάντμπολ, ξιφασκία, ταεκβοντό κλπ. θα βρεθούν λύσεις είτε Περιφερειακά, είτε σε δήμους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες και τις προπονήσεις. Η Κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των συλλόγων να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.

Την πεποίθησή του ότι ο ένας χρόνος ίσως δεν είναι αρκετό για την αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα εξέφρασε ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του ΕΜΠ Ιωάννης Βάγιας.

Ωστόσο ο κ. Βάγιας επισήμανε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα της μελέτης, ούτε τι εργασίες αποκατάστασης υπάρχουν και δεν ξέρει τι θα χρειαστεί να γίνει.

Καταθέτοντας την εμπειρία του από την αντίστοιχη μελέτη αποτίμησης και ενίσχυσης της συρταρωτής γέφυρας της Χαλκίδας του 1960, ένα σαφώς μικρότερο έργο, δήλωσε ότι για να ολοκληρωθεί η αποκατάστασή της χρειάζεται μία πενταετία. «Μία πενταετία εκτιμούμε ότι θα φτάσει ώστε να γράφουν τα τεύχη δημοπράτησης, να γίνει η δημοπρασία, να γίνουν οι ενστάσεις κτλ, να γραφτούν οι συμβάσεις και να γίνει και η κατ εξοχήν δουλειά» σημείωσε.

«Παρότι ούτε το επίπεδο ασφαλείας αυτής της γέφυρας ανταποκρίνεται στα κανονιστικά επίπεδα στατικής επάρκειας, δεν έχουμε προτείνει να κλείσει και λέμε ότι να διατηρηθεί σε λειτουργία, εκτός φυσικά του χρόνου που θα χρειαστεί για την αποκατάστασή της» συμπλήρωσε.

Για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ υπογράμμισε: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το έργο, δεν έχω ασχοληθεί με το έργο και δεν το ξέρω σε βάθος. Πάντως εκτιμώ ότι αν πράγματι είναι επικίνδυνο, τότε θα χρειαστούν εκτεταμένες εκτεταμένες ενέργειες αποκατάστασης. Ο ένας χρόνος είναι σύντομος».

Τέλος σημείωσε ότι οι μεταλλικές κατασκευές είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο. Στη μεταλλική κατασκευή οι βλάβες είναι επιφανειακές και συνήθως αποκαθίστανται πολύ πιο εύκολα, με συγκολλήσεις και ενισχύσεις, ενώ αντιθέτως οι ενισχύσεις των κατασκευών από σκυρόδεμα είναι αρκετά πιο δυσχερείς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας