Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Αρχικήhomepage sliderΑΑΔΕ: Συστήνει ειδικό Γραφείο Επενδύσεων για πληροφορίες και συμβουλές σε φορολογικά ζητήματα...

ΑΑΔΕ: Συστήνει ειδικό Γραφείο Επενδύσεων για πληροφορίες και συμβουλές σε φορολογικά ζητήματα για ξένους επενδυτές

Η σύσταση του γραφείου γίνεται με την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αντίστοιχα γραφεία λειτουργούν ήδη στην Ε.Ε με σημαντικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.

 

Στη δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, με σκοπό την παροχή πληροφοριών και συμβουλών για φορολογικά ζητήματα, σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το γραφείο θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας πληροφορίες, διευκρινίσεις και φορολογικές συμβουλές στους υποψήφιους επενδυτές.Η σύσταση του γραφείου γίνεται με την παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αντίστοιχα γραφεία λειτουργούν ήδη στην Ε.Ε με σημαντικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.

Απώτερος στόχος, η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει την διάθεση πόρων ύψους 12,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις το 2024 εκ των οποίων 8,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή συστήνεται γραφείο υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας και δημιουργείται ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με οδηγίες σε ελληνικά και αγγλικά.

Οι αρμοδιότητες του του γραφείου υποστήριξης επενδύσεων είναι:

 

Η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων σε υποψήφιους επενδυτές, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς, που αφορούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, καθώς και στις αντίστοιχες διαδικασίες. Δηλαδή θα ενημερώνει για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμα και απλά θέματα χορήγησης ΑΦΜ και τη σύσταση εταιρείας.

Η μελέτη προτάσεων και η υποβολή εισηγήσεων για τη νομοθετική ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, που επηρεάζουν τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και η υποβολή προτάσεων για την προσαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας.

Η ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, πληροφοριών και οδηγιών προς τους υποψήφιους επενδυτές, για την έγκαιρη και έγκυρη διάχυση της πληροφόρησης.

Η διαβούλευση με επιχειρηματικούς φορείς της αγοράς για τον εντοπισμό προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων διόρθωσης των σχετικών αδυναμιών, είτε αυτές άπτονται του θεσμικού πλαισίου, είτε των διαδικασιών.

Ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, για την επίλυση θεμάτων, που προκύπτουν σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσής τους.

Η άντληση σχετικής πληροφόρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και του υπουργείου Οικονομικών ή άλλων φορέων.

Η διοργάνωση συναντήσεων με στελέχη συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας φιλικού κλίματος μεταξύ της ΑΑΔΕ και των επιχειρηματιών.

Η «προσφορά» του γραφείου αναμένεται να αποτυπωθεί στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας