Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ Ελλάδα στην «επενδυτική βαθμίδα»: Το οικονομικό και γεωπολιτικό «θαύμα» εν μέσω...

Η Ελλάδα στην «επενδυτική βαθμίδα»: Το οικονομικό και γεωπολιτικό «θαύμα» εν μέσω κρίσεων

Όταν μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως οι Financial Times, γράφουν ότι η Ελλάδα αποτελεί «οικονομικό θαύμα» μέσα σε έναν ανήσυχο και «εύθραυστο» κόσμο, τότε το σίγουρο είναι πως έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι τα ίδια μέσα ενημέρωσης και οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν πριν από 4-5 χρόνια ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια για να δει «φως στην άκρη του τούνελ», η επιτυχία που σημειώθηκε την τελευταία τριετία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική.

Το δημοσιεύματα των Financial Times, που θεωρείται προάγγελος για την είσοδο της Ελλάδα στην «επενδυτική βαθμίδα» μετά από 12 χρόνια, εντάσσει την Ελλάδα στην λίστα των επτά χωρών που χαρακτηρίζονται ως «οικονομικά θαύματα».

Τον κατάλογο συμπληρώνουν το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.

Στο άρθρο του Ρούτσιρ Σάρμα, προέδρου του Rochefeller International, στους Financial Times, περιλαμβάνονται οι χώρες με τα πιο σύγχρονα οικονομικά θαύματα και οι οποίες χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και υψηλές αποδόσεις, σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.

Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα ο κ. Σάρμα υπογραμμίζει ότι παρουσιάζει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των πολλών και σημαντικών ξένων επενδύσεων και της πολύ αυξημένες τουριστικής κίνησης.

Να σημειωθεί, ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινωθούν νέες πολύ σημαντικές επενδύσεις στην χώρα μας από παγκόσμιους κολοσσούς, που αναμένεται να δημιουργήσουν χιλιάδες «καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας.

Τα όσα αναφέρουν οι Financial Times, έρχεται να ενισχύσει ο αυξημένος ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια.

Το ερχόμενο Σάββατο 1 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της ροής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία και από εκεί στα περισσότερα βαλκανικά κράτη και μέχρι την Ουκρανία.

Η τροφοδοσία θα πραγματοποιείται από τον αγωγό IGB και η έναρξη της τροφοδότησης θα γίνει με κάθε επισημότητα στην Σόφια με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ραντεφ και τους προέδρους της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικόλαε Τσιούκα και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Με λίγα λόγια η Ελλάδα και επίσημα από την 1 Οκτωβρίου θα αποτελεί την σημαντικότερη ενεργειακή «πύλη» για τα Βαλκάνια και σε σύντομο χρονικό διάστημα για ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη.

Επομένως, καθίσταται ενεργειακός κόμβος και χώρα «σταθμός» για την απεξάρτηση ολόκληρης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναβαθμίζει στο μέγιστο τον γεωστρατηγικό και κατά προέκταση τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που το καθεστώς Ερντογάν «απομονώνεται» από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., καθώς κορυφώνεται η δυσαρέσκεια για τις επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους ηγέτες της Κίνας και του Ιράν.

Η επιτυχία της Ελλάδας αναφορικά με την διεθνοποίηση του τουρκικού αναθεωρητισμού καταδείχθηκε στον μέγιστο βαθμό κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής του ΟΗΕ, όπου αποδοκιμάσθηκε η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορήσει την χώρα μας για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο.

Παράλληλα, η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύει με υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και υπερσύγχρονες φρεγάτες.

Και όλα τα προαναφερθέντα επιτεύγματα υλοποιήθηκαν εν μέσω της πανδημίας και της πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις απειλές για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν κάθε απειλή από το καθεστώς Ερντογάν, που πλέον «βλέπει» στην πράξη ότι η διεθνής κοινότητα αποδοκιμάζει τις πρακτικές του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.