Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΈρευνα: Πρόβλημα στέγασης και κόστος ενοικίων - Ζαχαράκη: «Το πρόγραμμα Σπίτι μου»...

Έρευνα: Πρόβλημα στέγασης και κόστος ενοικίων – Ζαχαράκη: «Το πρόγραμμα Σπίτι μου» έφτασε στο 1 δισ. ευρώ

Με αφορμή την έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 για το πρόβλημα στέγασης και το κόστος των ενοικίων μίλησαν στο σταθμό για το θέμα αυτό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου τοπογράφων-μηχανικών στο ΕΜΠ, Άγγελος Θωμόπουλος.

Με αφορμή την έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 για το πρόβλημα στέγασης και το κόστος των ενοικίων μίλησαν στο σταθμό για το θέμα αυτό η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου τοπογράφων-μηχανικών στο ΕΜΠ, Άγγελος Θωμόπουλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να φροντίσει για τη στέγαση των νέων ζευγαριών.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το ποσό το οποίο είχε ανακοινωθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι θα ήταν 500 εκατομμύρια τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 1 δισ. Δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσό γιατί για πρώτη φορά το κράτος κάνει μια παρέμβαση πολύ γενναία μάλιστα με δικά του αποθεματικά, τα 750 εκατομμύρια είναι από τη ΔΥΠΑ.

 

Είναι επίσης σημαντικό γιατί ήδη με τον προϋπολογισμό αυτόν ο οποίος εξαντλήθηκε και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εδώ φαίνεται η ανταπόκριση των νέων ζευγαριών, ήδη έχουμε 9.700 αιτήσεις, έχουν ήδη δηλαδή απορροφηθεί όλα τα χρήματα και έγιναν περίπου 40.000 αιτήσεις.

Ακόμη η υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός για να επεκταθεί το πρόγραμμα, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί 3.822 αιτήσεις και ήδη από αυτούς 2.596 ζευγάρια έχουν εκταμιεύσει το δάνειό τους. Αυτό είναι για την αγορά σπιτιού.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα «Ανακαινίζω ενοικιάσω». Είναι 50 εκατομμύρια και στοχεύει στο να ανακαινίσουμε κλειστά διαμερίσματα τα οποία έχουν δηλωθεί κενά τα τελευταία τρία χρόνια στο Ε2. Θα δώσουμε στον ιδιοκτήτη το 40% των ανακαινίσεων που μπορεί να φτάσουν τις 10.000€. Νοικιάζεις για τρία χρόνια και μόνο τότε, μόλις αναρτήσεις ηλεκτρονικά το μισθωτήριό σου τότε παίρνεις το 40% της ανακαίνισης. Δεν είναι λίγο γιατί όταν αυτό μπει σε εφαρμογή στο τέλος θα μπορεί να αφορά 12.500 ιδιοκτήτες. Θα βγάλουμε την πρόσκληση μέσα στο μήνα».

Η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη μίλησε στο σταθμό για το πρόβλημα της στέγασης και το κόστος των ενοικίων το οποίο αναδεικνύει η έρευνα των Παραπολιτικών. Τόνισε την αύξηση των τιμών των ενοικίων την τελευταία διετία 15 με 20%, ενώ αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν τόσο για τα AirBNB όσο και για την Golden Visa.

Συγκεκριμένα η κ. Αποστολάκη ανέφερε για τα ενοίκια ότι «Τα τελευταία 4,5 χρόνια τα ενοίκια ανέβηκαν στην Ελλάδα 43 με 52%, την τελευταία διετία 15 με 20%. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι εκρηκτικό και αφορά τους πάντες».

Και πρόσθεσε για τα AirBNB και την Golden Visa «Πιστεύω ότι η Golden Visa είναι ένα μέτρο και ένας θεσμός ο οποίος επιδρά σε ότι αφορά το χρηματιστήριο της στέγης στην Ελλάδα με έναν πολύ αρνητικό τρόπο για τη διαμόρφωση των ενοικίων. Το δεύτερο στοιχείο είναι η μη ρύθμιση των AirBNB το οποίο είναι επανειλημμένως από το 2019 μια προτεραιότητα, μια εξαγγελία του Πρωθυπουργού η οποία δεν μεταφράζεται σε πολιτικές παρεμβατικές και ρυθμιστικές που να πιάνουν στην ολότητά του το πρόβλημα.

Η όλη ρύθμιση του θέματος απαιτεί να κάτσει κάτω μια ομάδα σοβαρά να ασχοληθεί και με την παράμετρο βέβαια της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ρύθμισης του στεγαστικού να λύσει το θέμα. Το τρίτο είναι η έλλειψη πολιτικής για την κοινωνική κατοικία από την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο οφείλεται το σημερινό μεγάλο ζήτημα το κόστος της στέγης στην Ελλάδα και σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται απαγορευτική στην Αθήνα και στο Κέντρο η αναζήτηση στέγης για μεσαία και αδύναμα νοικοκυριά». 

AirBNB και έλλειψη σπιτιών

Ο βουλευτής και συντονιστής της στεγαστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Οικονόμου επεσήμανε ότι στεγαστική πολιτική με την έννοια της κρατικής παρέμβασης στην Ελλάδα διαχρονικά δεν υπάρχει, τουλάχιστον δεν υπάρχει ως ενιαία πολιτική.

Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν αποσπασματικά μέτρα ειδικά μετά την οικονομική κρίση από διάφορα υπουργεία, κάνει μια προσπάθεια η κυβέρνηση η οποία όμως είναι ατελέσφορη στο μεγάλο εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει στη στέγη.

Αυτό οφείλεται επειδή δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο που να αποφασίζει αυτή την στρατηγική και να κάνει μια εθνική χάραξη η οποία να μην εξαρτάται ούτε από τον δημοσιονομικό χώρο της κάθε χρονιάς ούτε από τις φιλανθρωπικές στάσεις διαφόρων εταιρειών»

Και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα της αύξησης των ενοικίων οφείλεται στην έλλειψη προσφοράς κατοικιών. Πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια, τα μη διαθέσιμα. Τα κλειστά σπίτια αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 900 χιλιάδες σε όλη την επικράτεια, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών είναι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος για να μπορέσουν να κινητροδοτηθούν αυτοί οι άνθρωποι είναι να έχουν φορολογικό κίνητρο. Εμείς προτείνουμε σε αυτούς που θα ανοίξουν τα διαμερίσματά τους για τα πρώτα χρόνια να έχουν έως και απαλλαγή του μισθώματος που παίρνουν από το συγκεκριμένο ακίνητο».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε τις προτάσεις που έχει κάνει το κόμμα του σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση. «Εμείς προτείνουμε τμήμα αυτών των εσόδων τα οποία αυξάνονται συνεχώς από τις πλατφόρμες της βραχυχρόνιας μίσθωσης να μπορεί να τα ωφελείται το κράτος φτιάχνοντας κοινωνικές κατοικίες για παράδειγμα ή σε τουριστικές περιοχές να φτιάχνει χώρους για τους δημοσίους λειτουργούς που δεν βρίσκουν ακίνητο να μείνουν.
Επίσης, προτείνουμε σε περιοχές ειδικά που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα την κατάργηση της Golden visa. Οι επενδύσεις αυτές δεν είναι επενδύσεις που δημιουργούν προοπτική ούτε δημιουργούν ένα βάθος παραμονής στη χώρα».

Δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο σταθμό και ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου τοπογράφων-μηχανικών στο ΕΜΠ, Άγγελος Θωμόπουλος.

«Είναι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τις λαϊκές οικογένειες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει όξυνση. Το πρόβλημα για εμάς ξεκινάει από το γεγονός ότι η έλλειψη σε φοιτητικές εστίες, το να μπορούν οι φοιτητές να μένουν δωρεάν κάπου με ευθύνη του κράτους, είναι τραγική. Οι φοιτητικές εστίες της χώρας δεν φτάνουν ούτε για το 2% των ενεργών φοιτητών και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα.

Όποιος φοιτητής μπορεί να βρει κάτι κάτω από 400€ θα σταθεί πάρα πολύ τυχερός και άμα το συνδέουμε και με την ακρίβεια που υπάρχει καταλαβαίνετε ότι τίθεται ζήτημα για τους επαρχιώτες φοιτητές αν θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή θα τις διακόψουν για οικονομικούς λόγους.

Θέλουμε να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα που δίνεται στους φοιτητές που αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση το ποσό το οποίο χρειάζεται να πληρώνουμε για να βρούμε μια στέγη. Πρέπει να μπει στο επίκεντρο το ζήτημα των φοιτητικών εστιών και η αναβάθμιση και η ανακαίνισή τους με άμεση ευθύνη του κράτους, και όπου δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα να αξιοποιηθούν δωμάτια σε ξενοδοχεία και σε άλλα κτήρια. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ιδιοκτησία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μια σειρά από ακίνητα τα οποία αξιοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς καλό θα ήταν αυτά να αξιοποιηθούν για τις δικές μας ανάγκες».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας