Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΘ. Σκυλακάκης: Σημαντικά τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Βουλγαρίας

Θ. Σκυλακάκης: Σημαντικά τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Βουλγαρίας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι θα υπάρχουν αξιοσημείωτα οφέλη και τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Βουλγαρία με την κατασκευή μίας επιπλέον ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, ο κ. Σκυλακάκης είχε πει για το όραμα να αναπτυχθεί στο μέλλον μία ακόμη, τρίτη κατά σειρά, «ηλεκτρική λεωφόρος» που θα επιτρέπει τις ακόμη μεγαλύτερες ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις δύο αγορές.

Ακόμη είχε αναφερθεί και στην υποψήφια τρίτη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας θα είναι συνεχούς ρεύματος, ισχύος 2 GW.

Τα αμοιβαία οφέλη

Η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες τεχνολογίες έχει το μικρότερο κόστος και επομένως μειώνει τις χονδρεμπορικές τιμές. Ακόμη, η στοχαστικότητα που χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ σημαίνει πως η παραγωγή τους δεν είναι ελεγχόμενη -όπως συμβαίνει με τους συμβατικούς σταθμούς- αλλά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, άνεμος).

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αυτό συνεπάγεται στην πράξη ότι, «όταν είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες, η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα πράσινης» -και φθηνής- ηλεκτρικής ενέργειας». Επομένως, η χώρα μας θα έχει κίνητρο να εξάγει αυτό το πλεόνασμα, ώστε να μην μένει αναξιοποίητο. Επίσης, η Βουλγαρία θα έχει όφελος να το εισάγει, για να καλύπτει μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης της, με ηλεκτρισμό χαμηλού κόστους.

Αντίθετα, στα χρονικά διαστήματα όπου οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας δεν θα είναι ευνοϊκές για τις ΑΠΕ, και επομένως η «πράσινη» συμμετοχή στο μίγμα θα είναι περιορισμένη, τότε η ελληνική χονδρεμπορική αγορά θα είναι συγκριτικά ακριβότερη.

Επομένως, η Βουλγαρία θα έχει κίνητρο να εξάγει στην Ελλάδα ενέργεια από τις πυρηνικές της μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση, η εισαγωγή πυρηνικής παραγωγής από τη γειτονική αγορά θα καλύπτει μέρος του φορτίου βάσης στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας