Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΒάση δεδομένων της Microsoft η Ελλάδα!

Βάση δεδομένων της Microsoft η Ελλάδα!

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ολοκλήρωσε την έγκριση της χορήγησης κινήτρων προς τη Microsoft, ώστε να ξεκινήσει το περιλάλητο έργο κατασκευής τριών νέων data centers του αμερικανικού κολοσσού.

Ο χαρακτηρισμός της επένδυσης ως «στρατηγική», έλυσε τα χέρια στο υπουργείο ώστε να εφαρμοστούν διαδικασίες fast track για την αδειοδότηση, και τη χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης.

Όπως φαίνεται, η εταιρεία έχει πάρει όλες τις διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη πρόοδο των διαδικασιών, και οι πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται στη φάση επιλογής κατασκευαστή.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ GOVNEWS WEEKLY #5

Μάλιστα έχει ήδη λάβει προσφορές τριών τουλάχιστον εταιρειών (ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, και Άκτωρ – Intrakat), κάτι που καθιστά σαφές ότι η έναρξη των εργασιών πλησιάζει γοργά. Προφανώς ο Άδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν μετακομίσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς το Υπουργείο Υγείας, φρόντισε να ολοκληρώσει κάθε εκκρεμότητα, ώστε να ανοίξουν γρήγορα τα εργοτάξια.

Αυτά θα είναι τρία, εκ των οποίων τα δύο θα είναι στο Κορωπί με δυναμικότητα 9,6 MW, και ένα στα Σπάτα με ισχύ 19,2 MW.

Η επένδυση της Microsoft, αν και εμβληματική, είναι μόνο ένα τμήμα του συνολικού σχεδιασμού των επενδύσεων σε data centers στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Research & Markets, η Ελλάδα εξελίσσεται σε προτιμητέα χώρα για τη χωροθέτηση επενδύσεων σε data centers, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι επιλέγουν να μετακινούνται από παραδοσιακές -μέχρι σήμερα- αγορές, σε νέες, όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα.

Κυκλοφόρησε το 5ο τεύχος της digital εφημερίδας «GOVNews Weekly»! Την ξεφυλλίζετε με ένα κλικ!

Ένας πρόχειρος υπολογισμός σε ορατό χρονικό ορίζοντα τετραετίας, μας δείχνει ότι Microsoft, Digital Realty, Google, Amazon Web Services, Lancom, Sparkle και Hellas Sat, θα έχουν συνολικά 24 εγκαταστάσεις με την αθροιστική ισχύ τους να διαμορφώνεται σε 139 MW. Έτσι, η Ελλάδα διεκδικεί με προϋποθέσεις τον τίτλο του hub διακίνησης και αποθήκευσης δεδομένων, διασυνδέοντας τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με την Ευρώπη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας