Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται μείωση τιμών σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματος

Έρχεται μείωση τιμών σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματος

Μείωση στην τιμή του ρεύματος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια θα ισχύσει τον επόμενο μήνα, με τις εταιρίες να γνωστοποιούν τις τελικές χρεώσεις τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 92,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές δεν αποκλείεται να μειωθούν ακόμη και 0,13 ευρώ.

Η τελική τιμή στο πράσινο τιμολόγιο για τον Φεβρουάριο θα προκύψει από τη διαφορά του μήνα κατανάλωσης (Ιανουάριος) με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος)

Στα «πράσινα» τιμολόγια υπάρχει ένας μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων (Lu και Ll) που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής.

Στα τιμολόγια του Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι η διαφορά της τιμής εκκαθάρισης από το άνω όριο (Lu) ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στον υπολογισμό της τελικής χρέωσης σε αρκετούς προμηθευτές.

Τα κίτρινα τιμολόγια

Ενδιαφέρον έχει και τι θα γίνει τελικά με τα «κίτρινα» τιμολόγια, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα. Πάντως, στα «κίτρινα» τιμολόγια οι τιμές τους διαμορφώνονται είτε στην έναρξη του μήνα κατανάλωσης είτε μέχρι δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης. Βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της τελικής τιμής είναι ο καθορισμός της μέσης χονδρικής τιμής ρεύματος. Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Τα μπλε τιμολόγια

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να βγει η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο, ώστε πάροχοι ενέργειας να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια (μπλε) τα οποία θα έχουν και 6μηνη ή 8μηνη διάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που ήδη επεξεργάζονται προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας