Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΥποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι έγινε στην Ευρωζώνη

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Τι έγινε στην Ευρωζώνη

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Εναν μήνα πριν, ήταν στο 3,7%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε εθνικό επίπεδο, ήταν στο 3,5%.

Εν τω μεταξύ, στο 2,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 2,9% τον Δεκέμβριο.

Οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν αύξηση 5,7% τον Ιανουάριο (έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο), ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες (4%).

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024, ακολουθώντας την ευρύτερη πτώση των τιμών στην ευρωζώνη που ενισχύει τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%.

Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε φτάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ έφτασε στο 3,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φρενάροντας από το 4,1% του Δεκεμβρίου.

Ηταν χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση για 3,6% σε έρευνα του Bloomberg και πολύ κάτω από το υψηλό του 7,3% που έφτασε τον Φεβρουάριο του 2023. Η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας