Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό «παράδεισο» εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό «παράδεισο» εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Οι στρατηγικές κινήσεις των αρμοδίων της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας αρχίζουν να αποδίδουν «καρπούς», καθώς η Ελλάδα προσελκύει ολοένα και περισσότερες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς που θέλουν να επενδύσουν «σεβαστά» ποσά στην χώρα μας. 

Η συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, υπό τις οδηγίες και την εποπτεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει οδηγήσει την Ελλάδα από την απαξίωση των προηγούμενων ετών σε μια πρωτοφανή ανάπτυξη που, εκτός των άλλων, «εξαργυρώνεται» και με συνεχείς επενδύσεις ξένων εταιρειών που δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. 

Παρά τις πολλαπλές δυσκολίες που προέκυψαν, από την διετή πανδημία και την ενεργειακή κρίση που δημιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει κατορθώσει τα τρία τελευταία χρόνια να ανακτήσει σταδιακά, τη χαμένη επενδυτική της αξία. 

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα εταιρείες «κολοσσοί», τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και στον χώρο της καινοτομίας, της ψηφιακής ανάπτυξης και των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να επενδύουν στην χώρας μας δημιουργώντας εκατοντάδες «καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας. 

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές και όπως καταγράφεται από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πολλά Ελληνόπουλα που είχαν φύγει στο εξωτερικό τα χρόνια των μνημονίων επιστρέφουν στην Ελλάδα, καθώς δημιουργούνται οι εργασιακές και κατά προέκταση οικονομικές συνθήκες, που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν αξιοπρεπώς δίπλα στις οικογένειές τους. 

Όπως επισημαίνουν καλοί γνώστες της ελληνικής αγοράς, «ναυαρχίδα» της επενδυτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, θα αποτελέσει η τεραστίων διαστάσεων επένδυση στο Ελληνικό. 

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο οι εργασίες έχουν ήδη προχωρήσει πολύ περισσότερο από τα χρονοδιαγράμματα. 

Οι θέσεις εργασίας στο Ελληνικό θα είναι χιλιάδες και ήδη έχουν πωληθεί όλα τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν στην πρώτη φάση του έργου. 

Την ίδια ώρα, εταιρείες κολοσσοί, όπως η Microsoft επενδύουν στην Ελλάδα. 

Σε πρώτη φάση θα επενδυθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ, με την προστιθέμενη αξία της επένδυσης να φθάνει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων, αποτελούμενου από τρία κέντρα δεδομένων (data centers) σε περιοχές εγκατάστασης εντός του νομού Αττικής. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation.

Παράλληλα, μετά από πολλά χρόνια τα Ναυπηγία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά λειτουργούν χωρίς προβλήματα, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας. 

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα μεταβιβαστούν στον Γιώργο Προκοπίου μέχρι τέλος του χρόνου και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, θα μεταβιβαστούν στον Πάνο Ξενοκώστα και την ΟΝΕΧ.

Να σημειωθεί, ότι αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. 

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «απομόνωση» της Ρωσίας από την Δύση, αλλάζουν όχι μόνο τα γεωπολιτικά, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη και την Ανατολή. 

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων θα αποκτήσει νέα δυναμική.  

Αυτό καταδεικνύεται και από την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, η οποία μέσω της Αλεξανδρούπολης, αρχικά, θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τις περισσότερες Βαλκανικές χώρες, με προοπτική οι αγωγοί φυσικού αερίου να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. 

Επομένως, το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην Ελλάδα, καθώς σταδιακά η χώρας μας μετατρέπεται σε περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.   

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.