Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚ. Χατζηδάκης: «Χρυσή τομή για λελογισμένη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος»

Κ. Χατζηδάκης: «Χρυσή τομή για λελογισμένη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος»

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τους Αιγιαλούς και τις παραθαλάσσιες περιοχές αποτελεί «χρυσή τομή».

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για τους Αιγιαλούς και τις παραθαλάσσιες περιοχές αποτελεί «χρυσή τομή».

Επισήμανε πως η κυβέρνηση βλέποντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι με αλλεπάλληλες παρανομίες και καταγγελίες, επιχείρησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ της λελογισμένης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι παρά τις όποιες επικρίσεις δέχεται η κυβέρνηση, επιδίωξε να βρει τη «χρυσή τομή» για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα.

«Επιδιώκουμε, βλέποντας την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε πέρυσι με αλλεπάλληλες παρανομίες και καταγγελίες, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ της λελογισμένης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σίγουρα δεν έχουμε καλύψει όλες τις απόψεις, γιατί αυτό δεν θα ήταν πολιτική, αλλά δημόσιες σχέσεις.

Όμως το ότι υπάρχουν απόψεις από τη μια ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ αυστηρό και από την άλλη ότι δεν προστατεύει επαρκώς το περιβάλλον, δείχνει ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να βρει μια χρυσή τομή με βάση την κοινή λογική και τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και έδωσε παράλληλα απαντήσεις σε επισημάνσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε πέρυσι και διερωτήθηκε αν αυτό είναι που θέλουν οι βουλευτές που διαφωνούν.

  • Προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. «Αν ακούσουμε τις προτάσεις σας και περιμένουμε να γίνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να καθοριστούν οι απάτητες παραλίες, θα παραμείνει το περυσινό “λαμπρό” καθεστώς έως ότου δεήσουν οι μελετητές να κάνουν τις μελέτες. Τόση είναι η αγάπη σας για το περιβάλλον;» ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης.
  • Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με ηλεκτρονική διαδικασία. «Σας αρέσει το “μπάχαλο” που επικρατούσε, που οι διαγωνισμοί γίνονταν όποτε ήθελε ο καθένας και οι παραχωρησιούχοι κατελάμβαναν προκαταβολικά το χώρο; Εγώ προτιμώ να υπάρχει τάξη στις παραλίες και ας ακούω την κριτική σας ότι οι διαγωνισμοί γίνονται από το υπουργείο και όχι από τους Δήμους. Κάποιοι Δήμοι συνεργάζονταν και άλλοι όχι και αφού πολλοί Δήμοι δεν ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντα τους προχωρούμε στην κεντρική εκτέλεση. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε να διοργανώνουν τους διαγωνισμούς παρότι θα εισπράττουν τα ίδια χρήματα από το τίμημα», ανέφερε.
  • Θέσπιση νέων υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους και τους Δήμους για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. «Για την ελεύθερη πρόσβαση θα μου πείτε ότι το προβλέπει το Σύνταγμα. Όμως για πρώτη φορά εισάγεται διοικητική κύρωση για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή», σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης.
  • Πλαίσιο ελέγχων που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες. «Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, πέρυσι κάναμε 4500 ελέγχους και βρήκαμε 1750 παραβάσεις. Αυτό δείχνει και την ανάγκη να γίνει η παρέμβαση που κάνουμε. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί με το πανεπιστήμιο Αιγαίου ώστε να γίνονται έλεγχοι και με drones. Και σε αυτόν τον τομέα, αυτά που λέμε αυτά θα κάνουμε».
  • Αυστηρότερες ποινές που φθάνουν μέχρι τη σφράγιση των επιχειρήσεων.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας