Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΕΕ συνιστά να συνεχιστεί η εξοικονόμηση φυσικού αερίου

Η ΕΕ συνιστά να συνεχιστεί η εξοικονόμηση φυσικού αερίου

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από επιχειρήσεις και πολίτες σε όλη την ΕΕ ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν τα μέτρα εξοικονόμησης φυσικού αερίου. Αυτή η σύσταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τη διατήρηση της συλλογικής μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση για το διάστημα από Απρίλιο 2017 έως Μάρτιο 2022. 

Η πρόταση θα συζητηθεί από την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στο αρμόδιο Συμβούλιο τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από επιχειρήσεις και πολίτες σε όλη την ΕΕ ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Συνολικά, η ΕΕ σημείωσε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 18% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, εξοικονομώντας περίπου 101 δισ. κυβικά μέτρα.

Καθώς η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου και η κατάσταση είναι πιο σταθερή από ότι ήταν τα δύο τελευταία χρόνια, η Επιτροπή προτείνει τώρα την υιοθέτηση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη συνέχιση των μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου.

Η εξοικονόμηση αυτή θα συμβάλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της τρέχουσας σταθερότητας της αγοράς και στη διευκόλυνση της αναπλήρωσης της αποθήκευσης αερίου την άνοιξη και το καλοκαίρι. Παράλληλα, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας