Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟ πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο κυμάνθηκε στο 3,2%

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο κυμάνθηκε στο 3,2%

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή), ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κυμάνθηκε στο 3,2% τον Φεβρουάριο, ενώ σε επίπεδα Ευρωζώνης βρέθηκε στο 2,6% σημειώνοντας μείωση συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όπου κυμαινόταν στο 2,6%.

Με μια ενδελεχή ματιά στα στοιχεία της Eurostat, διαπιστώνεται πως τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4,0%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4,0% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2,0% τον Ιανουάριο) και την ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2021 (+2,4%). Ο εναρμονισμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,7%, έναντι 3,1% τον Ιανουάριο, φθάνοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, από 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα στο 3,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, σημαντικά χαμηλότερα από το 3,5% του Ιανουαρίου, ευθυγραμμιζόμενος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας