Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝίκος Χαρδαλιάς: Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δηλώνει παρούσα

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δηλώνει παρούσα

Ενισχυμένη από μία αναγεννημένη ελληνική οικονομία και με την πρόσφατη έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας, καθώς και το επίσημο τέλος της δωδεκαετούς περιόδου των μνημονίων, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δηλώνει παρούσα.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη διεθνή έκθεση Ναυτικής Άμυνας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας «Euronaval 2022», η οποία πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο «Paris Le Bourget», στο Παρίσι.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο της έκθεσης.

Στον χώρου του ελληνικού περιπτέρου, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι οποίες ενισχύθηκαν με την υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια Ελλάδας και Γαλλίας, στο Παρίσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρίσταμαι σε αυτήν την έκθεση, όπου η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η εθνική μας συμμετοχή σε αυτήν την προεξέχουσα έκθεση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της διαχρονικής τάσης και πρωτοπορίας των Ελλήνων στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και της πρόδηλης εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία».

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μία μακρά παράδοση χρήσης γαλλικών οπλικών συστημάτων. Η πρόσφατη προμήθεια των φρεγατών Belharra αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα της διαχρονικής και εξαιρετικής σημασίας σύγκλισης μεταξύ των χωρών μας στα πεδία της άμυνας, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ο ίδιος.
Για την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε, ακόμη, ότι «παρέχει σε ορισμένες από τις πιο διαπρεπείς ελληνικές αμυντικές εταιρείες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τα πεδία εξειδίκευσής τους, αλλά και να διερευνήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες».

«Οι εκπρόσωποί της, με τη στιβαρή και συνεπή υποστήριξη της κυβέρνησης, είναι έτοιμοι να αναδείξουν τις εξαιρετικές της δυνατότητες, καθώς και τα προϊόντα που αποδεικνύουν την εγγενή τάση των Ελλήνων προς την καινοτομία», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά με εθνικό περίπτερο στη «Euronaval 2022», που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) υπό την αιγίδα των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη του Οργανισμού Enterprise Greece, του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO).

Δώδεκα ελληνικές αμυντικές εταιρείες συμμετέχουν σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της παγκοσμίως, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία, όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών Belharra, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και επιπλέον προγράμματα για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο ελληνικό περίπτερο συμμετέχουν οι εταιρείες ΑKMON, ARPEDON, EMMIS, FARAD, FEAC ENGINEERING, MEVACO, MILTECH, ROTA, SCYTALIS, SSMART, STELMA και 8 BELLS RESEARCH.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στους χώρους των ελληνικών εταιρειών, συνομίλησε με τους εκπροσώπους τους και ενημερώθηκε ξεχωριστά από τον κάθε συμμετέχοντα εκθέτη.

Παρουσία του κ. Χαρδαλιά, υπεγράφησαν συνολικά δώδεκα συμβάσεις μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού και τους γαλλικούς ομίλους NAVAL GROUP, THALES και MBDA.

Στην τελετή εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου παρευρέθησαν ο Έλληνας πρέσβης στη Γαλλία, Δημήτριος Ζεβελάκης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, εκπροσωπώντας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου GICAN (Groupement des Industries de Construction et Activités Navales), Λουί Λε Πιβέν, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, Αναστάσιος Ροζολής, o πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Λωράν Τουιλιέ, η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας FARAD, Κωνσταντίνος Φανουριάδης ως εκπρόσωπος της HEMEXPO.
Επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε και στα υπόλοιπα εθνικά περίπτερα της έκθεσης, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, τον αρχηγό ΓΕΝ, τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και τον Έλληνα Ακόλουθο Άμυνας στο Παρίσι.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του NAVAL GROUP, Πιέρ Ερίκ Πομελέ, τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της THALΕS, Πατρίς Κέιν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του MBDA, Ερίκ Μπερανζέ και τον πρόεδρο του FINCANTIERI, Ντάριο Ντέστε, ενώ είχε, επίσης, επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επικεφαλής εταιρειών και φορέων του Ναυτικού Αμυντικού Τομέα συμμετεχουσών χωρών.

Συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες υπέγραψε η Naval Group

Συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες υπέγραψε η γαλλική εταιρεία Naval Group, κατασκευάστρια των φρεγατών FDI (Belharra) του Πολεμικού Ναυτικού, στο ελληνικό περίπτερο στην έκθεση «Euronaval 2022», που διοργανώνεται στο Παρίσι.

Οι συμβάσεις, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ενισχύουν τη σχέση μεταξύ της Naval Group και των Ελλήνων εταίρων της και καταδεικνύουν τη δέσμευση του ομίλου Naval να αναπτύξει και να δομήσει μια ισχυρή βιομηχανική συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία.

Στόχος της Naval Group, στο πλαίσιο της ναυπήγησης των φρεγατών FDI για το Πολεμικό Ναυτικό, είναι η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η δέσμευση της Naval υπερβαίνει το πρόγραμμα των φρεγατών καθώς αποσκοπεί να οικοδομήσει ισχυρές και μακροπρόθεσμες συνεργασίες για την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού και τη συμβολή στην ανάπτυξη των ναυτικών πολεμικών δυνατοτήτων της ελληνικής βιομηχανίας.

Ανάμεσα στις συμβάσεις που υπογράφηκαν περιλαμβάνονται συμβάσεις για την πλατφόρμα των φρεγατών με τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας και τη MEVACO, καθώς και για το σύστημα μάχης των φρεγατών με τις AKMON, MAREL (μέσω THEMYS, του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού της Naval Group) και SIMON TECHNOLOGIES (επίσης μέσω THEMYS).

Επιπλέον, η Naval Group υπέγραψε τέσσερις συμφωνίες – πλαίσιο με τις MILTECH, PRISMA, SCYTALIS και IDE INTRACOM ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συμβάσεις και μακροπρόθεσμες συνεργασίες.

Σημειώνεται ότι έως τώρα η Naval Group έχει υπογράψει περίπου 20 συμβάσεις συνολικά με 15 ελληνικές εταιρείες από την έναρξη του προγράμματος FDI τον Μάρτιο του 2022.

Εκτός από τη Naval Group, το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FDI υποστηρίζει την επένδυση στην Ελλάδα γαλλικών ναυτικών εταιρειών για την ανάπτυξη συνεργασιών με την ελληνική βιομηχανία, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Ήδη, έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις με τη MAREL και τη SIMON TECHNOLOGIES μέσω της THEMYS, υπεργολάβου της Naval Group, η οποία θα αναθέσει μέρος της παραγωγής της στην Ελλάδα.

Ορισμένες, δε, από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δεν σχετίζονται μόνο με το πρόγραμμα FDI. Για παράδειγμα, η σύμβαση με τη VIKING NORSAFE HELLAS που θα παράγει RHIB (Rigid-Hulled Inflatable Boats) τόσο για τις ελληνικές FDI αλλά και για άλλα προγράμματα εξαγωγών της Naval Group.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας