Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Κλειδώνει» σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 800 ευρώ

«Κλειδώνει» σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 800 ευρώ

Μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας το υπουργικό συμβούλιο μεταφέρθηκε για την Παρασκευή, όπου αναμένεται και η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού.

Μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας το υπουργικό συμβούλιο μεταφέρθηκε για την Παρασκευή, όπου αναμένεται και η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού.

Φαίνεται πως το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού δεν έχει ακόμα κλειδώσει αν το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα φτάσει τα 830 ευρώ μεικτά.

Σημειώνεται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου ώστε να συμπεριληφθεί και ο τουριστικός τομέας, που εκκινεί από τις αρχές του άλλου μήνα.

Μάλιστα σε συνέντευξη που έδωσε προ ημερών η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «Ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και 19 επιδόματα που άμεσα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, είτε επιδόματα ανεργίας είτε προγράμματα της ΔΥΠΑ»

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι «Μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η τέταρτη συνεχόμενη μέσα σε αυτά τα σχεδόν πέντε χρόνια.

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν έχει φθάσει στα 780 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός έφθασε στα 1251 από 1046 που ήταν το 2019. Έχει πολύ μεγάλη αξία να επισημάνουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέγεθος αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023 και εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην ΕΕ με επίδοση, 2,5% (από 18.690 ευρώ το 2022 σε 19.150 ευρώ το 2023). Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έμεινε στάσιμο.

Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε 2,1% έναντι 1%.

Την περίοδο, μάλιστα, που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη: 5,9% μέση αύξηση στην Ελλάδα έναντι 3,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας