Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΔημιουργία ψηφιακού μητρώου παρακολούθησης προϊόντων καπνού από την ΑΑΔΕ

Δημιουργία ψηφιακού μητρώου παρακολούθησης προϊόντων καπνού από την ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έθεσε σε λειτουργία το «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών» (ΕΚΜΕΑ), τη νέα ψηφιακή εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου της ΑΑΔΕ για προϊόντα καπνού.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έθεσε σε λειτουργία το «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών» (ΕΚΜΕΑ), τη νέα ψηφιακή εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου της ΑΑΔΕ για προϊόντα καπνού.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, η νέα ψηφιακή εφαρμογή απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα καπνού και βιομηχανοποιημένου καπνού και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, ενώ συμβάλλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των δημοσίων εσόδων.

Συγκεκριμένα, με την Ε.2023/09-04-2024 Εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, διευκρινίζεται ότι:

  • Υποχρέωση εγγραφής στην εφαρμογή έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, με εξαίρεση τους καπνοκαλλιεργητές και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μεταφοράς. Η εγγραφή τους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 29/6/2024
  • Οι υπόχρεοι, πριν την εγγραφή τους στο ΕΚΜΕΑ, πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων και να λάβουν αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα.

Από την υποχρέωση εξαιρούνται
α. οι επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης του καπνού
β. τα πρόσωπα που έχουν εγγραφεί και έχουν λάβει αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα από το Μητρώο Ιχνηλασιμότητας

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο προϊόντων καπνού, πλην των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά τσιγάρα, και είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας από τις 20/5/2024, πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και στο ΕΚΜΕΑ έως και τις 20/8/2024. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr) στη διαδρομή: Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > Μητρώο ΕΚΜΕΑ, όπου παρατίθεται και αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της.

Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας