Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕνεργειακός «πυρετός» στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας

Ενεργειακός «πυρετός» στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας

Ούτε στα πιο «τρελά» τους όνειρα δεν θα περίμεναν οι επιστήμονες,  που είχαν αρχικά μιλήσει για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή μας πριν από περίπου 20 χρόνια, την σημερινή ενεργειακή «φρενίτιδα» που επικρατεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.  

Η συζήτηση για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικά στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, της Κύπρου και του Ισραήλ, είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2000 και το όλο ζήτημα άρχισε να αναδεικνύεται μετά το 2006 – 2007, όταν κάποιοι έγκριτοι επιστήμονες δημοσιοποίησαν κάποιες μελέτες. 

Ειδικά για τα τεράστια κοιτάσματα στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, τόσο Δυτικά και Νότια, όσο και Ανατολικά είχε αναφερθεί εκτενώς ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, από το 2012. 

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια και υπό την «πίεση» που δημιουργεί η αγωνιώδης προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι μελέτες του κ. Φώσκολου και των άλλων καθηγητών, που μιλούσαν για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στην ελληνική ΑΟΖ και ειδικά στην Κρήτη, λαμβάνουν «σάρκα και οστά».  

Ήδη οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή Δυτικά της Κρήτης βρίσκονται σε εξέλιξη και όλοι περιμένουν με αγωνία τα πρώτα αποτελέσματα. 

Την ίδια ώρα στην ευρύτερη περιοχή, στην κυριολεξία, επικρατεί «ενεργειακός πυρετός». 

Τον χορό της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «έσυρε» πρώτη η Κύπρος, που παρά τα πολλά εμπόδια που δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί το καθεστώς Ερντογάν, συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία την προσπάθεια για αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου. 

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ήδη έχει δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες για εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή Λεβιάθαν. Μάλιστα, «πιέζει» τις ΗΠΑ να συναινέσουν για να δημιουργηθεί αγωγός φυσικού αερίου (East Med) που θα περνά από την Κύπρο και την Ελλάδα και μέσω της Ιταλίας θα καταλήγει στην κεντρική Ευρώπη. 

Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση έκλεισε μια πολύ σημαντική συμφωνία με τον Λίβανο, η οποία περιλαμβάνει την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Αυτό δίνει το δικαίωμα στις δύο χώρες να προχωρήσουν σε έρευνες σε ένα πολλά υποσχόμενο κοίτασμα που βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή. 

Επίσης, η Αίγυπτος αξιοποιεί με την σειρά της τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της και περιμένει τις εξελίξεις στην περιοχή Νότια της Κρήτης για να προχωρήσει σε σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες με την Ελλάδα. 

Ένα από τα βασικά ζητήματα, που απασχολεί σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, είναι η πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη και τα εμπόδια που βάζει συνεχώς το καθεστώς Ερντογάν.  

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν στο GOV NEWS, ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος ασκούν ισχυρές πιέσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Τρίπολη της Λιβύης να βρεθεί πολιτική λύση, γεγονός που θα οδηγήσει τάχιστα και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας. 

Η Ελλάδα, στις ενεργειακές και κατά προέκταση γεωπολιτικές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Και αυτό, διότι η χώρα μας θα αποτελέσει τον «συνδετικό κρίκο» μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. 

Για να το αναφέρουμε όσο πιο απλά γίνεται. Όλοι οι αγωγοί του φυσικού αερίου, αλλά και τα καλώδια που θα μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα από Αραβικές χώρες, θα περνούν αναγκαστικά από την Ελλάδα, με προορισμό τις χώρες της Ευρώπης (και ειδικά των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης). 

Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε «κρίσεις πανικού» το Λευκό Παλάτι και τον Σουλτάνο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να χωνέψει την αναβάθμιση της Ελλάδας. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά μερίδιο από τα πολλά δισ. ευρώ που θα «παραχθούν» στην περιοχή, αλλά η αλαζονεία, η τακτική του «ανατολίτικου παζαριού» με την Δύση και οι συμφωνίες που έχει κλείσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον έχουν οδηγήσει στην «απομόνωση» και την απαξίωση. 

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα είναι ραγδαίες το επόμενο χρονικό διάστημα και η Ελλάδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. 

«Εάν εκμεταλλευτεί στο έπακρον την συγκυρία η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη και χώρα σταθμός για τις ενεργειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Επίσης, σε μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο θα μπουν στα κρατικά ταμεία πολλά δισ. ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο GOV NEWS έμπειρος διπλωμάτης, που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.   

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.