Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΚυβέρνηση: Στόχος η περαιτέρω ενίσχυση συνταξιούχων και ευπαθών ομάδων

Κυβέρνηση: Στόχος η περαιτέρω ενίσχυση συνταξιούχων και ευπαθών ομάδων

«Με λελογισμένη οικονομική πολιτική μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα σε εκείνους που πραγματικά έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη», τόνισε στο GOV NEWS, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας νέο «πακέτο» οικονομικών μέτρων για τους οικονομικά αδυνάτους.

Είναι γεγονός, πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθεί μια συνετή οικονομική πολιτική, η οποία έχει «βγάλει» την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο των προηγούμενων έντεκα και πλέον ετών.

Η ελληνική οικονομία ανακτά και πάλι το κύρος της και εμπνέει εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές. Αυτό καταδεικνύεται και από τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που γίνονται ήδη στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας ετοιμάζονται να επενδύσουν μαζικά στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

Αυτό σημαίνει πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό και σημαντική μείωση της ανεργίας, καθώς δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η οικονομική άνοδος της χώρας μας επιβεβαιώνεται και από ακόμη ένα γεγονός, που πριν από 3-4 χρόνια φάνταζε ως ένα μακρινό όνειρο.

Ο λόγος για την επιστροφή εκατοντάδων ελληνόπουλων από το εξωτερικό, με μόρφωση και κατάρτιση, καθώς, πλέον στην Ελλάδα μπορούν να βρουν «καλοπληρωμένες» θέσεις εργασίας στο αντικείμενό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, της «συγκρατημένης» οικονομικής πολιτικής, αναμένεται να κινηθεί και τους επόμενους μήνες, μέχρι τις εθνικές εκλογές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές του πρωθυπουργού.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δοθούν επιπλέον χρήματα, μεγάλες οικονομικές «ανάσες», σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Όπως τόνισε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης στο GOV NEWS, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση θα δώσει νέες οικονομικές ενισχύσεις, κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ανέργους και άτομα με αναπηρίες

Αναφορικά με τον χρόνο που αναμένεται να δοθούν οι νέες οικονομικές ενισχύσεις, η ίδια πηγή υπογράμμισε στο GOV NEWS, ότι υπάρχει πιθανότητα μέρος του νέου προγράμματος «οικονομικής ενίσχυσης» να υλοποιηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δηλαδή, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το οικονομικό «πακέτο» που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Πάντως, η βασική νέα οικονομική ενίσχυση αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» στο τέλος Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, ανάλογα με το πως θα «κινηθεί» ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.

Στα νέα οικονομικά μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν το νέο έτος, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει νέα εφάπαξ ενίσχυση με κάποιο χρηματικό ποσό, ανάλογο των 250 ευρώ που θα δοθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ σίγουρο θεωρείται ότι θα γίνουν νέες παρεμβάσεις στην αγορά για να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές σε βασικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται, ότι, όπως ανακοίνωση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από την 1η Ιανουαρίου θα αυξηθούν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια κατά 7,75%, θα αυξηθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά τα τρία τελευταία χρόνια ο κατώτατος μισθός, ενώ θα δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και σε όλους τους ένστολους.

Παράλληλα, το κράτος καλύπτει στο 90% τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και κάνει παρεμβάσεις στην αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκή επίπεδο, προκειμένου να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες, «μπλόκαραν» τις μεθοδεύσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των δορυφόρων τους και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.