Ενέργεια – Ε.Ε.: Στο επίκεντρο η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας

Συνεδριάζει για ακόμη μια φορά σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσει η Ελλάδα στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Μια πολύ κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς, ένα από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν θα είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μπορεί στην Ελλάδα να επικρατεί καλός καιρός για την εποχή που διανύουμε και οι θερμοκρασίες να αναμένεται να ανεβούν ακόμη περισσότερο, αυτό όμως δεν ισχύει για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. 

Μάλιστα, στις Σκανδιναβικές χώρες το θερμόμετρο έδειξε ακόμη και -23 βαθμούς Κελσίου.

Επομένως, οι τιμές στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης,  αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για τους κατοίκους των συγκεκριμένων χωρών.

Η Ελλάδα, πρωτοστατεί, σε μια ομάδα 13 χωρών που επιδιώκουν να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που θα κυμαίνεται από 150 έως το πολύ 200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε αυτήν την προοπτική αντιδρά κυρίως η Γερμανία και οι δορυφόροι της, όπως η Ολλανδία, που θέλουν η τιμή του φυσικού αερίου στην χονδρική ανά μεγαβατώρα, να μην «πέσει» κάτω από τα 275 ευρώ.

Μάλιστα, την πρόταση της Γερμανίας είχε επικροτήσει και η Κομισιόν, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την πλειοψηφία των κρατών – μελών.

Στο τραπέζι βρίσκεται μια νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας που, σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, κάνει λόγο για πλαφόν στα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί η τιμή να είναι αισθητά μικρότερη από τα 275 ευρώ, αλλά η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη που αντιδρούν δεν πρόκειται να συναινέσουν σε τιμή που θα ξεπερνά τα 200 ευρώ.  

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μία συμφωνία που θα αφορά και τους τρεις κανονισμούς, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό υπό συζήτηση.

Δηλαδή, επιδιώκεται μια λύση που θα αφορά τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης και τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, τον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών φυσικού αερίου, την επιβολή, δηλαδή, πλαφόν στην χονδρική τιμή.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν.

«Η χώρα μας, δημιουργώντας εδώ και καιρό τις κατάλληλες υποδομές, μετεξελίσσεται ήδη σε ενεργειακό κόμβο, ενώ παράλληλα, προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Χάρη στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα βγαίνει μπροστά για να μετατρέψει και σε αυτό το κομμάτι -της ενέργειας- την κρίση σε ευκαιρία. Αναβαθμίζει το ρόλο της και διασφαλίζει μια νέα προοπτική. Η Ελλάδα πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα, καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, προλαμβάνοντας τους κινδύνους και παράγοντας λύσεις στα πολλαπλά όχι μόνο δικά μας, αλλά και παγκόσμια και περιφερειακά αδιέξοδα», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική το προσεχές χρονικό διάστημα.

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν με έμφαση ότι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, ίσως, είναι η τελευταία ευκαιρία για να αντιμετωπιστεί από κοινού η ενεργειακή κρίση και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More