Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠλαφόν στο φυσικό αέριο: «Ψυχή» των προσπαθειών για ρεαλιστική λύση ο Κ....

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: «Ψυχή» των προσπαθειών για ρεαλιστική λύση ο Κ. Σκρέκας

«Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί της Τρίτης στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με αντικείμενο τη νέα πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας πλειοψηφίας  κρατών-μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών. Το βράδυ της Δευτέρας ο Κώστας Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης τη Συμφωνία για ρεαλιστικό πλαφόν στο φυσικό αέριο.

ΤΟ GOV NEWS είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του για τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο και τις μεθοδεύσεις των «Βόρειων»

Στο χθεσινό δείπνο των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκτός του Έλληνα Υπουργού Κώστα Σκρέκα μετείχαν και οι Υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUȘOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST.

Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο κ. Σκρέκας ήταν οι Υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας.

Τα τρία σημεία που προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τελικά συμφωνήθηκαν από τους συμμετέχοντες είναι:

  • ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
  • το πλαφόν να εφαρμόζεται σε όλα τα hubs
  • να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η Προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία

Το πρωί της Τρίτης ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε την συνάντηση της Δευτέρας, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 χθες το βράδυ σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών ισχυρών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών, όπου ο Κώστας Σκρέκας -αφού πρώτα είχε προβεί στην προαναφερόμενη αυστηρή δήλωση- έκανε τη βασική εισήγηση. Οι πρωτοβουλίες του Έλληνα Υπουργού τον αναδεικνύουν σε «ψυχή» της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης και ρεαλιστικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και με τόσο ευρεία συμμετοχή κρατών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας