Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος: Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του φυσικού...

Μαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος: Σε νέο ιστορικό υψηλό η τιμή του φυσικού αερίου

Τα 214 ευρώ ανά MWh, άγγιξε η τιμή του φυσικού αερίου. Πρόκειται για την ακριβότερη τιμή όλων των εποχών στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές ενέργειας «εκτοξεύτηκαν» μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα περικόψει στο μισό την ήδη μειωμένη κατά 60% παροχή αερίου στον αγωγό Nord Stream. Συγχρόνως, – και ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ευρώπη το 71% του υγροποιημένου αερίου που εξήγαγαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 – η ζήτηση για LNG διαρκώς μεγαλώνει με αποτέλεσμα αναδυόμενες οικονομίες όπως το Πακιστάν και η Αργεντινή να δυσκολεύονται πλέον να αγοράσουν λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών, κάτι που ανεβάζει τις τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα.

Χθες (26/7/2022) οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε βρήκαν έναν συμβιβασμό πάνω στο σχέδιο της Κομισιόν για περικοπή της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα του 2023. Η ανακοίνωση της συμφωνίας δεν επηρέασε την τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς έφτασε στα 218 ευρώ ανά MWh την Τρίτη για τις παραδόσεις Οκτωβρίου, με άνοδο 21%, μετά από την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα μειώσει στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού την παροχή αερίου.

Οι εξελίξεις διέψευσαν σύντομα τις προβλέψεις των διεθνών Οίκων. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs εκτιμούσε ότι σε περίπτωση που η παροχή αερίου μειωνόταν στο 20% της δυναμικότητας του Nord Stream, η τιμή του θα έφτανε στα 190 ευρώ ανά MWh, επίπεδο που ξεπεράστηκε πολύ εύκολα μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Στην αγορά έχει κυριαρχήσει ο φόβος ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς την παροχή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, με στόχο να μη γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες ενόψει του χειμώνα. Το διάστημα που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει θεαματικά τα έσοδά της από την πώληση φυσικού αερίου, προκαλώντας συνεχείς εκτινάξεις των τιμών, ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα στους βασικούς αγωγούς.

Οι μεγάλοι Οίκοι εκτιμούν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών στην Ευρώπη, ενώ προεξοφλούν ότι οι τιμές της ενέργειας (κυρίως του πετρελαίου) θα μειωθούν προς τα τέλη της χρονιάς, λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό συνέβη ήδη στις ΗΠΑ, όπου η μέση τιμή της βενζίνης, η οποία είχε ξεπεράσει τα 5 δολάρια το γαλόνι τον Ιούνιο, έχει πέσει πλέον στα 4,3 δολάρια, που παραμένει ωστόσο 37% ακριβότερη από πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τρίτης. Ωστόσο, αυτό συνέβη επειδή πλέον δύο στους τρεις Αμερικανούς οδηγούν λιγότερο, αναβάλλοντας καλοκαιρινές διακοπές ή και ματαιώνοντας ταξίδια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτου.

Από την άλλη, στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου, η ζήτηση υπερκαλύπτει την προσφορά. Εκτός από τα παιχνίδια της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί το αέριο ως «πολιτικό όπλο», καταγράφεται μείωση του διαθέσιμου LNG λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό από τους τερματικούς σταθμούς σε Αυστραλία και ΗΠΑ, εξαιτίας διαφόρων ατυχημάτων.

Το LNG έχει φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα επίπεδα τιμών, ανάλογα με εκείνα των πρώτων ημερών του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγοραστές σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Αργεντινή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά LNG και κάποιες από αυτές αναγκάζονται να προχωρούν από τώρα σε διακοπές ηλεκτροδότησης για κάποιες ώρες.

Τέλος, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG παγκοσμίως, έχει μειώσει τους τελευταίους μήνες τις αγορές της λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει το καθεστώς σε διάφορες περιοχές της χώρας για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, όταν και εάν η οικονομική δραστηριότητα «απελευθερωθεί», τότε θα λιγοστέψουν κι άλλο τα διαθέσιμα φορτία LNG.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας