Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝταβός: Στο επίκεντρο η «δυναμική» ανάπτυξη και η ανερχόμενη οικονομία της Ελλάδας

Νταβός: Στο επίκεντρο η «δυναμική» ανάπτυξη και η ανερχόμενη οικονομία της Ελλάδας

Είναι γεγονός, όπως επισημαίνουν όλοι οι αμερόληπτοι οικονομικοί αναλυτές, ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ο «φτωχός συγγενής» από την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Αυτό καταδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό αυτές τις ημέρες στο Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες αλλεπάλληλες συναντήσεις με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες, που ηγούνται παγκόσμιων κολοσσών και οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας.

Η πολιτική σταθερότητα, η αναπτυξιακή προοπτική και τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον στην Ελλάδα, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να έρθουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε από τον «Economist», ως η χώρα του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, από το 2019 μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει την ανάπτυξη της οικονομίας εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο GOV NEWS, τόνισαν με έμφαση ότι οι επικεφαλής των εταιρειών δεν δείχνουν να επηρεάζονται από τις επικείμενες διπλές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς θεωρούν ότι η χώρα μας θα αποκτήσει και πάλι μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στις κατ’ ιδίαν επαφές του, αναδεικνύει τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, που έχει συντελεστεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μειώσεις φόρων, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται για την χώρα μας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την οποία βασικός στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, με εκπροσώπους από τους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του τραπεζικού τομέα και άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι επικεφαλής των παγκόσμιων κολοσσών για τις κινήσεις του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα πρωταγωνίστησε ώστε να μπει τελικά πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Jeffrey Jaensubhakij, υπεύθυνο επενδύσεων (Chief Investment Officer) του ομίλου GIC της Σιγκαπούρης, με τον οποίο συζήτησε την πορεία και τις εξαιρετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της AstraZeneca, Leif Johansson, με τον οποίο συζήτησαν για την αναβάθμιση των συστημάτων δημόσιας υγείας.

Ακόμη, συναντήθηκε με τους Διευθύνοντες Συμβούλους της Allianz, Oliver Bäte και της The Coca-Cola Company, James Quincey, με τους οποίους εξετάστηκαν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία εν μέσω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Παράλληλα, έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «The Tomorrow Partnership» του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η οποία εστιάζει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει όλα τα σημαντικά επιτεύγματα της Ελλάδας, αναφορικά με την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών στην χώρα μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.