Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΕ: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας 20/8

ΕΕ: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας 20/8

Από τις 20 Αυγούστου η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θ’ αποτελέσει παρελθόν. Μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως έκανε γνωστό η ΕΕ, δεν κρίνεται απαραίτητη η ανανέωση της εποπτείας.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε έναντι του Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και υπό τις δυσχερείς συνθήκες που επέφεραν η πανδημία του κορωνοϊού και, πιο πρόσφατα, η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι, χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων για την οικονομία της ευρωζώνης.

Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη εποπτεία. Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και για τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έχουν ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.

Ακολουθούν οι σχετικές επιστολές (στ’ αγγλικά).

Επιστολή Ντομπροβόσκις και Τζεντιλόνι

Επιστολή Χρ. Σταϊκούρα

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας