Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαBEYOND 2023: Κενό 7.000 θέσεων εργασίας ειδικών στην πληροφορική τα επόμενα πέντε...

BEYOND 2023: Κενό 7.000 θέσεων εργασίας ειδικών στην πληροφορική τα επόμενα πέντε χρόνια

Πρόκειται για περίπου 50.000 θέσεις εργασίας σε μία επταετία, που δεν μπορούν να καλυφθούν σε σχέση με την αναμενόμενη ζήτηση, εξήγησε ο κ. Καφάτος σημειώνοντας ότι πρέπει να υλοποιηθούν βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες, όπως κίνητρα για brain gain, βίζα για στελέχη πληροφορικής και προγράμματα εξειδίκευσης, πρακτικής άσκησης και ενθάρρυνση γυναικών να ακολουθήσουν τον κλάδο της πληροφορικής.

Την επιθυμία να κλείσει τη θητεία του ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη ΔΕΘ και στην έκθεση καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας BEYOND έκανε πραγματικότητα ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι τα καλύτερα που έχουμε φανταστεί για τον κλάδο των νέων τεχνολογιών. Είμαστε εδώ με πολύ σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας, με πολιτική σταθερότητα, με μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που το όραμά του για την ψηφιακή Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Τόνισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν σημαντικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, τη Chubb, τη Cisco και πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλίες για την Τεχνόπολη, για το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess INTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center) θα αντιμετωπιστούν αρνητικές παρενέργειες, όπως το έλλειμμα στελεχών στην αγορά και ο μεγάλος ανταγωνισμός.

«Πιστεύω στα μυαλά που έχουμε στη χώρα, πιστεύω ότι η νέα γενιά έχει πολύ όρεξη να κάνει τα πράγματα. Η νέα γενιά θέλει να απολαύσει ένα καλύτερο μέλλον, είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε τον τρόπο να τους το δώσουμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η BEYOND αποτελεί αναγκαίο κρίκο στην αλυσίδα του μέλλοντος που θέλουμε να ζήσουμε. Γιατί αν δεν έχουμε έναν χώρο να συναντιούνται οι εταιρείες να προβάλλουν τα επιτεύγματά τους και να αλληλογνωρίζονται θα πάμε πολύ πιο αργά στο μέλλον που θέλουμε να ζήσουμε» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι είναι μία σημαντική πρωτοβουλία.

Στην εικοσαετία που διανύουμε ο κλάδος της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών μπορεί να γίνει στρατηγικός, όπως δείχνουν οι επενδύσεις τα τελευταία χρόνια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Γιάννενα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η ανάδειξη του κλάδου σε στρατηγικό φέρνει θέσεις εργασίας, ανταγωνισμό. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, επισήμανε πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO σημειώνοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε τεχνοφοβία, χρειαζόμαστε τεχνολογία παντού, γιατί είναι η μεγάλη ελπίδα όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία, τη βιολογία, την καθημερινή μας ζωή».

Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους και την ορατότητα τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία για να πάμε σε μια Ελλάδα που θα πρωτοστατεί στις νέες τεχνολογίες, εκτίμησε ο πρόεδρος του Quest Group Θεόδωρος Φέσσας. Αν αξιοποιήσουμε τους πόρους, επιχειρηματίες που είναι έτοιμοι να πάρουν τα ρίσκα, θα προχωρήσει η χώρα μπροστά και πρέπει να προχωρήσει μπροστά, ανέφερε.

Η δύναμη είναι στη νέα γενιά, η οποία ζει σε μία επανάσταση, στην οποία συνδυάζονται τα media, η τεχνολογία, η πληροφορική, η Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε αυτόν κόσμο δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, τόνισε ο Παντελής Τζωρτζάκης, αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα συστατικά επιτυχίας για την επόμενη μέρα είναι οι νέοι άνθρωποι, οι αξίες τους και η ικανότητά τους να παράγουν αποτελέσματα, η προσέγγιση πανεπιστημίων με την αγορά αγοράς και η διασύνδεση επιχειρήσεων, νέων επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.

Στη Deloitte στη Θεσσαλονίκη εργάζονται 1.100 επιστήμονες της πληροφορικής είπε ο Βασίλης Καφάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Innovation Competence Center, πρότυπο κέντρο νέων τεχνολογιών, εκπαίδευσης και καινοτομίας της Deloitte που λειτουργεί από το 2018 στη Θεσσαλονίκη και προσελκύει αποφοίτους πανεπιστημίου, τους μετεκπαιδεύει σε τεχνολογίες αιχμής και στη συνέχεια δουλεύουν σε πρότζεκτ της εταιρείας ανά τον κόσμο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της πληροφορικής είναι ότι κάθε εποχή που έρχεται ξεκινά τα πράγματα από το μηδέν, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. «Ζούμε σε μια άνοιξη ανάπτυξης του κλάδου» είπε ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Epsilon Net, Ιωάννη Μίχος.

Η έκθεση καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας BEYOND διεξάγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά στη Θεσσαλονίκη, από χθες Τετάρτη 24 έως την Παρασκευή 26 Μαΐου. Η φετινή διοργάνωση, με τίτλο «Tech 4 People», θέτει στο επίκεντρο τη σχέση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας