Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤα διαμάντια... είναι παντοτινά; Πόσο θα κρατήσει η νέα τάση των επενδυτών;

Τα διαμάντια… είναι παντοτινά; Πόσο θα κρατήσει η νέα τάση των επενδυτών;

Μία νέα μόδα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στον κόσμο των επενδυτών, οι οποίοι στρέφονται πλέον μαζικά στην αγορά διαμαντιών. 

Όπως μας αποκαλύπτουν ιδιοκτήτες μεγάλων κοσμηματοπωλείων, σε διαρκή άνοδο βρίσκεται ο αριθμός των αιτημάτων που δέχονται από υποψήφιους αγοραστές διαμαντιών. Χαρακτηριστική είναι η φράση μεγάλου κοσμηματοπώλη στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος μας είπε: «Τα διαμάντια είναι ο νέος χρυσός. Κάθε μέρα θα χτυπήσει το τηλέφωνο ή θα επισκεφθούν το κατάστημά μου υποψήφιοι αγοραστές και ενδιαφερόμενοι που ζητούν να μάθουν πληροφορίες».

Ο λόγος για την πραγματοποίηση αυτής της «στροφής» δεν είναι άλλος από τις υψηλές αποδόσεις στις οποίες ελπίζουν οι επενδυτές. Συγκεκριμένα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα διαμάντια αποδίδουν κέρδη 10% τον χρόνο, απόδοση που φυσικά αποτελεί μακρινό όνειρο για τραπεζικές καταθέσεις.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι το αν η τάση αυτή μπορεί μακροπρόθεσμα να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αγοραστών, σε τι επίπεδα θα κυμανθούν οι αποδόσεις σε βάθος χρόνου και αν τελικά τα διαμάντια είναι… παντοτινά, ή πρόκειται για μία μόδα που θα υποχωρήσει. 

Η σημασία της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία

Κομβικής σημασίας, τόσο για την άνοδο της τιμής των διαμαντιών, όσο και για το πώς θα εξελιχθεί η συγκεκριμένη τάση, η οποία είναι παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική, αποδεικνύεται η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η χώρα κατείχε περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς ακατέργαστων διαμαντιών, με τις πωλήσεις να παγώνουν μετά τις κυρώσεις τον Απρίλιο ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως όμως μεταδίδει το Bloomberg, αφού υπέστη ένα αρχικό σοκ από τις δυτικές κυρώσεις, ο ρωσικός γίγαντας εξόρυξης Alrosa ξαναπουλάει διαμάντια αξίας άνω των 250 εκατ. δολαρίων τον μήνα.

Πλέον είναι ασφαλές να πει κάποιος ότι οι εξαγωγές αναζωογονούνται, με τις τράπεζες και τους εμπόρους να εγκαταλείπουν τα αμερικανικά δολάρια για να αποφύγουν τις κυρώσεις στις συναλλαγές. Η  ρωσική εταιρεία αντλεί το πελατολόγιό της κυρίως από την Ινδία και την Ευρώπη, με τους αγοραστές να προτιμούν τις ρούπιες για τις πληρωμές τους. Οι πωλήσεις της Alrosa πλέον βρίσκονται 50 έως 100 εκατ. δολάρια κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των διαμαντιών προορίζονται για την Ινδία, με τις πέτρες να διανέμονται σε μικρές επιχειρήσεις που τις επεξεργάζονται, ενώ και οι τράπεζες προτιμούν εναλλακτικά νομίσματα εκτός του αμερικανικού δολαρίου.

Οι πωλήσεις των ρωσικών διαμαντιών έχουν ξεφύγει από την «τσιμπίδα» των κυρώσεων. Ωστόσο, οι συμφωνίες παραμένουν μυστικές, κι αυτό γιατί η Alrosa δεν επιθυμεί να αποκαλύψει καμία οικονομική πληροφορία, αφού, σύμφωνα με το Bloomberg, η επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Ρωσία προσελκύει ανεπιθύμητη προσοχή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Αλέξανδρος Ελευθεριάδης
Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης είναι δημοσιογράφος με εμπειρία δύο δεκαετιών σε ενημερωτικά sites, εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, έχοντας διατελέσει υπεύθυνος ροής ειδήσεων, προϊστάμενος ρεπορτάζ και αρχισυντάκτης.