Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαS&P: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αλλά δεν έχει...

S&P: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη

Ύστερα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ύστερα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Πόσο γρήγορα όμως μπορούμε να περιμένουμε αυτό το «δώρο» από τους οίκους αξιολόγησης; Το ερώτημα ετέθη στο επίκεντρο του FinForum 2023, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, με κεντρικό θέμα «Focus: The road towards investment grade», την οποία συντόνισε ο Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής του CNN Greece, ο Samuel Tilleray, Sovereign Ratings Analyst, S&P, δήλωσε ότι «μετά τις εκλογές, οι πιθανότητες για το θετικό σενάριο είναι μεγαλύτερες». Όμως, «υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, ένας νέος υπουργός Οικονομικών. Κι αυτές είναι αλλαγές που φέρνουν μία αβεβαιότητα», έσπευσε να προσθέσει. «Είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι την επόμενη αξιολόγηση» εξήγησε.

«Προσπαθούμε να αλλάζουμε την αξιολόγηση κάθε 12 μήνες. Για την Ελλάδα, αυτό το ρολόι έχει αρχίσει να χτυπάει από τον Απρίλιο. Στο ημερολόγιό μας έχουμε την ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου. Πριν από αυτή την ανακοίνωση, θα πρέπει να δούμε αν έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αλλάξουμε την αξιολόγηση» συνέχισε ο κ. Tilleray. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι εφόσον δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες μέχρι τότε, δεν θα διστάσουμε να περιμένουμε. «Δεν θα βιαστούμε να λάβουμε μία απόφαση. Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα όπως κάθε άλλη χώρα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε τη σωστή απόφαση».

Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες, ο Goksenin Karagoz, Banking Analyst, S&P, σημείωσε ότι μία τοποθέτηση από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στη μετοχική τους σύνθεση θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμισή τους. Επίσης, σημείωσε ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας συνδράμει στην πρόοδο των τραπεζών, οι οποίες έχουν ανακάμψει από την πρόσφατη κρίση, βελτιώνοντας αισθητά την κερδοφορία τους. Αλλά έχουμε ακόμα δρόμο, σημείωσε. Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στις διεθνείς προκλήσεις, οι οποίες αφορούν τις αυξήσεις επιτοκίων και το πώς αυτές επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τους ισολογισμούς των ιδρυμάτων.

Με πληροφορίες από naftemporiki

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας