Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑποκάλυψη Σκρέκα για την αδυναμία διατίμησης του ελαιόλαδου στην ελληνική αγορά

Αποκάλυψη Σκρέκα για την αδυναμία διατίμησης του ελαιόλαδου στην ελληνική αγορά

«Εάν μπει διατίμηση, την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι στην Ελλάδα διότι θα εξαχθεί σε άλλες χώρες» διευκρινίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Η Ελλάδα προχώρησε σε μέτρα κατά του πληθωρισμού, που δεν έλαβε καμία άλλη χώρα, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε παρέμβασή του στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία επιχειρείται η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Όπως κάναμε και στην ενεργειακή κρίση, το ίδιο κάνουμε και στο θέμα του πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα, με δράσεις και μέτρα που δεν έκανε καμία άλλη χώρα είπε ο κ. Σκρέκας: Και το καλάθι του νοικοκυριού, και η ειδική σήμανση στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5%, για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, είναι μέτρα που έχει λάβει πρώτη η Ελλάδα, και μόνο η Ελλάδα, και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και θα κριθούμε για αυτά, σημείωσε.

Η αλήθεια για την «ασυγκράτητη» τιμή του ελαιόλαδου

Αναφερόμενος στις τιμές του ελαιόλαδου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι σήμερα το λάδι έχει φτάσει να έχει τιμή χονδρικής στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό, στα 8 ευρώ: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης.

Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά.

 

Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Μείωση του ΦΠΑ Τροφίμων

Την αποτυχία του Ισπανικού μοντέλου συγκράτησης των τιμών στα τρόφιμα, μέσω της κάθετης μείωσης του ΦΠΑ, επικαλέστηκε από Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η Ισπανία μείωσε τον ΦΠΑ από 4% στο 0% στο ψωμί, το αλεύρι, το γάλα τα λαχανικά και τα δημητριακά. Μείωσε τον ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι μαγειρέματος και στα ζυμαρικά. Τι πέτυχε; Ο ετήσιος πληθωρισμός στο ψωμί και τα δημητριακά ήταν στην Ισπανία 5,8%, με 0% ΦΠΑ, ενώ στην Ελλάδα 4%. Τι σημαίνει αυτό; Που πήγε ο ΦΠΑ; Στις τσέπες των ενδιάμεσων σταδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε ο κ. Σκρέκας.

Για το γάλα, είπε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν 15,1% και στην Ελλάδα 6,3%. Για το ελαιόλαδο είπε ότι ήταν 52,5% ο ετήσιος πληθωρισμός ενώ στην Ελλάδα 23,5%, στα ζυμαρικά 2,9% ο πληθωρισμός στην Ισπανία και 0,1% στην Ελλάδα.

«Αποτελεσματικότερο το μέτρο στην Ισπανίας;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο υπουργός Ανάπτυξης κι εξήγησε, «η Ισπανία συνεχίζει να έχει μειωμένο ΦΠΑ, με τα έσοδα του κράτους από την άλλη να είναι μειωμένα και ο πληθωρισμός αυξημένος, σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα» παρατήρησε ο κ. Σκρέκας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας