Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤτΕ: Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσε τον «κύκλο»...

ΤτΕ: Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσε τον «κύκλο» της

Όπως υπολογίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες το 2024 στο 152% του ΑΕΠ με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1%.

Στις τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους κινδύνους από έναν παρατεταμένο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή στο δίκτυο ενημέρωσης Reuters ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τασσόμενος ξεκάθαρα κατά της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.

Αναλυτικότερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στάθηκε απέναντι στις προτάσεις συναδέλφων του για πρόωρο τερματισμό του τελευταίου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» στο υπάρχον γεωπολιτικό περιβάλλον. «Δεν βλέπω καμία αξία στο να το επισπεύσουμε το τέλος, ειδικά τώρα υπό τη νέα αβεβαιότητα που έχουμε λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας και να δράσουμε αν χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και την προσπάθεια για ανάπτυξη, χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για σημαντική ανάπτυξη 3% το 2024, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υποδεχθεί αυξημένα επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα έτη, ενώ θα επιτυγχάνει πλεονάσματα ενώ το χρέος θα μειώνεται. Συγκεκριμένα, προέβη στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κοντά στο 3% το 2024 από 2,3% φέτος. «Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πολύ κοντά στο 3%», αποκάλυψε.

Ακόμα, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η οικονομία έχει μπει βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, εξέλιξη η οποία θα συνεχιστεί την ώρα που προς τα ελληνικά ταμεία κατευθύνονται αυξημένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αλλά και πόροι από την ΕΕ. Πόροι που αναμένεται να προέλθουν από πηγές όπως το Ταμείο Ανάκαμψης – και θα διοχετευτούν στην πράσινη μετάβαση-, την ψηφιοποίηση και την επαγγελματική εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας αναμένεται να εισέλθουν περισσότερα από 55 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία από τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, το ταμείο ανάκαμψης και το ταμείο ανθεκτικότητας. «Αυτά δικαιολογούν γιατί ρυθμοί 2,5%, 2,7% ή ακόμα και 3% θεωρούνται ρεαλιστικοί από την δική μας σκοπιά», δήλωσε με νόημα.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2%, ο διοικητής της ΤτΕ απάντησε πως όλες οι αναλύσεις προβλέπουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας είναι εφικτή η μείωσή του ακόμα και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Μάλιστα, σημείωσε ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο η χώρα επωφελείται από μία πολύ θετική αλυσιδωτή αντίδραση (very positive snowball effect) λόγω της διαφοράς του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πραγματικού επιτοκίου του χρέους.

Όπως υπολογίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες το 2024 στο 152% του ΑΕΠ με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1%.

Οι επιπτώσεις των πλημμυρών στην οικονομία

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ζημιές λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ελληνική ανάπτυξη, ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται αυτές να είναι μεγάλες, καθώς μέρος αυτών καλύπτεται από τα υπερπλεονάσματα, από τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και από πόρους της ΕΕ.

Κόκκινα δάνεια και κεφαλοποίηση Τραπεζών

Αναλύοντας το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που επλήγησαν από την κακοκαιρία, παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει μία σχετική αύξηση, πρόσθεσε όμως ότι: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν αποθέματα. Αυτό που συνέβη δεν θα ανακόψει την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων».

Αποεπένδυση του ΤΧΣ από Τράπεζες

Τέλος, για την έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ότι αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση «ενός κύκλου» ο οποίος άνοιξε με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης του 2010 και πρόσθεσε ότι θα επιθυμούσε την είσοδο μεγάλων ξένων τραπεζών ως στρατηγικών εταίρων. «Θα ήθελα να δω στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ασφαλώς γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς δεν έχουμε ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τραπεζική ένωση». «Ελπίζω όμως ότι το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές να πουλήσει τις μετοχές που έχει», πρόσθεσε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας