Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςViva Wallet -JPMorgan: Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα κριθεί η διαφορά...

Viva Wallet -JPMorgan: Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα κριθεί η διαφορά τους

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η συνακόλουθη «βουτιά» των αποτιμήσεων των εταιρειών τεχνολογίας υπήρξε η αφορμή για να εμφανιστούν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση των δύο μετόχων της Viva Wallet.

Στο High Court του Λονδίνου που εξειδικεύεται στο δίκαιο των επιχειρήσεων μεταφέρεται πλέον το «μπρα ντε φερ» των δύο μετόχων της Viva Wallet, αφού η WeRealize, εταιρεία συμφερόντων των ιδρυτών της, Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα και η JP Morgan αποφάσισαν να λύσουν διά της νομικής οδού τις μεταξύ τους διαφωνίες που απειλούν να επισκιάσουν το μεγαλύτερο deal της χώρας.

Η χθεσινή αποκάλυψη των Financial Times ότι οι δύο εταίροι της Viva Wallet κατέθεσαν αγωγές δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Κι αυτό γιατί, το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι αναφορές που ήθελαν τις σχέσεις τους να είναι τεταμένες. Αφορμή φέρεται να αποτέλεσε η αποτίμηση της εταιρείας, ένα ζήτημα, άλλωστε, που υπήρξε ανέκαθεν αντικείμενο συζήτησης στην αγορά, με τους υποστηρικτές της fintech να εστιάζουν στην εντυπωσιακή της πορεία, με παρουσία σε περίπου 24 αγορές και τους πολέμιους να θεωρούν τη Viva Wallet άκρως υπερτιμημένη.

Σε κάθε περίπτωση, στις αγωγές που κατατέθηκαν ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου η πλευρά Καρώνη – Αντύπα φέρεται να κατηγορεί την αμερικανική τράπεζα ότι προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της εταιρείας τους είτε βάζοντας εμπόδια στην είσοδό της σε Αμερική και Ευρώπη είτε «ρίχνοντας» στις αγορές, στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται η Viva, τη δική της εταιρεία πληρωμών, γεγονός που παραπέμπει σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, ισχυρίζονται πως οι κινήσεις των ιδρυτών οδηγούν σε «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων τους ως επενδυτές», αναφερόμενοι προφανώς, στην αδυναμία εξαγοράς των υπόλοιπων μετοχών λόγω αντιδικίας για το ύψος της αποτίμησης. Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τους FT, η Houlihan Lokey εκ μέρους της JP έδωσε αποτίμηση στο ένα δισ. ευρώ, ενώ η EY εκ μέρους της πλευράς Καρώνη – Αντύπα εκτίμησε την αξία της Viva στα τρία δισ. ευρώ.

Tα πρώτα σύννεφα

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η συνακόλουθη «βουτιά» των αποτιμήσεων των εταιρειών τεχνολογίας υπήρξε η αφορμή για να εμφανιστούν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση των δύο μετόχων της Viva Wallet.

Κι αυτό γιατί, ενώ η JP, κατόπιν ενδελεχούς due diligence, συμφώνησε να προχωρήσει με την εξαγορά του 48,5% της fintech έναντι άνω των 800 εκατ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε μία αποτίμηση της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ, στη συνέχεια αναθεώρησε, ζητώντας οι όποιες μελλοντικές συναλλαγές να γίνουν με μειωμένη τιμή.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους ιδρυτές της Viva, προτάσσοντας ως επιχείρημα την αναπτυξιακή της πορεία της ακόμη και εν μέσω ενός δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας