Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςΜε «ναυαρχίδα» τη ΔΕΗ η Ελλάδα αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στα Βαλκάνια

Με «ναυαρχίδα» τη ΔΕΗ η Ελλάδα αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στα Βαλκάνια

Η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία να γίνει ένας κεντρικός παίκτης στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση και την ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο.

Η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία να γίνει ένας κεντρικός παίκτης στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση και την ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο. Για να το επιτύχει αυτό, η Ελλάδα επενδύει σε νέες διασυνδέσεις, υποδομές και εξαγορές στην περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις είναι η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, η οποία δίνει στην ελληνική επιχείρηση πρόσβαση σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Η ΔΕΗ σχεδιάζει επίσης να αναπτυχθεί περισσότερο στη Βουλγαρία ή και σε άλλες χώρες της περιοχής, με στόχο να φτάσει σε μονάδες ΑΠΕ ισχύος 1,1 GW μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο του 5ου Southeast Europe & East Med στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανέπτυξε τη στρατηγική της για τα Βαλκάνια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “με πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, η ΔΕΗ έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή”.

Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου, αναπτύσσει νέα έργα για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις όμορες χώρες, όπως η Σερβία, η Αλβανία (1600 MW), ως το 2030, η Β. Μακεδονία (αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής Θεσσαλονίκη – Μπίτολα) και η Τουρκία. Αυτά τα έργα συμπληρώνουν τις μεγάλες διασυνδέσεις με την Ιταλία, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Γερμανία, οι οποίες θα επιτρέψουν τη διακίνηση καθαρής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα συγκεκριμένα έργα στα βόρεια σύνορα που λειτουργούν συμπληρωματικά με τα σχέδια για τις μεγάλες διασυνδέσεις (Ισραήλ – Κύπρος, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος) καθώς και τη νέα γραμμή Green Aegean Interconnector που καταλήγει στη Γερμανία μέσω Αδριατικής, τις οποίες επίσης αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ.

Η Ελλάδα έχει ως στόχο να γίνει ένας κόμβος ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση, την τεχνογνωσία της και την πολιτική της σταθερότητα. Η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας συνάδει με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς ενέργειας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας