Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςTikun Olam Europe: Η 1η μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, μεγαλύτερη στην...

Tikun Olam Europe: Η 1η μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Εγκαινιάστηκε σήμερα (27/1) στα Εξαμίλια Κορίνθου η πρώτη στην Ελλάδα και μεγαλύτερη στην Ευρώπη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης. Η οποία, ανήκει στην Tikun Olam Europe, θυγατρική της ισραηλινής εταιρείας, Tikun Olam.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Tikun Olam Europe, Νίκος Μπέης, η επένδυση ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Στη μονάδα απασχολούνται 100 εργαζόμενοι και όταν αυτή αναπτυχθεί πλήρως, θα διπλασιαστούν.

Στην ιδιόκτητη έκταση 60 στρεμμάτων, περιλαμβάνονται 21.000 τ.μ. με υβριδικά θερμοκήπια τελευταίας τεχνολογίας και πρότυπη φαρμακευτική μονάδα επιφάνειας 3.000 τ.μ., με δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές.

Να σημειώσουμε πως οι δημοσιογράφοι -αλλά και οι υπόλοιποι καλεσμένοι- δεν είδαν τίποτα από όλα αυτά, παρά μόνο τον διάδρομο του θερμοκηπίου που έγινε η εκδήλωση. Για λόγους ασφαλείας, όπως ανέφερε ο κύριος Μπέης. Προφανώς, οι ίδιοι λόγοι ήταν η αιτία που δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία, μη ευαίσθητων μερών, από τις εγκαταστάσεις. Αλλά ούτε και δόθηκε προς χρήση από τα ΜΜΕ το ενημερωτικό βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση.

Στα Εξαμίλια θα παράγονται, ετησίως, 10 τόνοι ξηρού ανθού κάνναβης και θα διανέμονται στην αγορά (αρχικά) 12 κωδικοί προϊόντων. Οι πρώτες πωλήσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Τα προϊόντα θα είναι μεν συνταγογραφούμενα αλλά το κράτος δεν θα έχει καμιά συμμετοχή, το κόστος θα βαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον καταναλωτή.

Ο CEO της Tikun Olam Europe, χαρακτήρισε σταθμό τη σημερινή μέρα «για την εταιρεία αλλά και για την χώρα που μπορεί πλέον να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, μιας αγοράς ραγδαίως εξελισσόμενης. Η οποία, μέσα από τις επενδύσεις που προσελκύει δημιουργεί τεχνογνωσία, νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην οικονομική πρόοδο της χώρας».

Πρόσθεσε ότι το 2022 «ολοκληρώσαμε την επένδυση, πήραμε άδεια λειτουργίας, αναπτύξαμε και κυκλοφορήσαμε στην ελληνική αγορά ολοκληρωμένες σειρές συμπληρωμάτων διατροφής κανναβιδιόλης/CBD». Γνωστοποίησε ότι τη διανομή των προϊόντων συμφωνήθηκε να έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ και LAVIPHARM.

Αναφορικά με το 2023, θα είναι «χρονιά παραγωγής, αδειοδότησης και προώθησης των καινοτόμων προϊόντων μας στους ασθενείς. Προϊόντα τα οποία αναμένεται ν’ αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντάς τους μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία γιατί «έδωσαν τον δικό τους αγώνα και συνέβαλλαν να ξεπεραστούν τα ταμπού και να δοθούν λύσεις στους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη.Η Ελλάδα αφουγκράστηκε μ’ επιτυχία την παγκόσμια ανάγκη για εναλλακτικές θεραπείες και με γρήγορα αντανακλαστικά -από το 2018 ως σήμερα- δημιούργησε το πιο ολοκληρωμένο, φιλικό προς τους ασθενείς και τις επενδύσεις πλαίσιο φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη».

Αδ. Γεωργιάδης: «Ιστορική μέρα, η ανάπτυξη της αγοράς της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα είναι συγκλονιστική»

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε -απευθυνόμενος στον Βασίλη Μηλιώνη– ευλογία τη δυνατή βροχόπτωση. Ευχόμενος «τα κέρδη της εταιρείας να είναι όσοι οι τόνοι της βροχής που πέφτουν».

Ευχαρίστησε τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα εταιρικά στελέχη από το Ισραήλ και δήλωσε την «απίστευτη συγκίνησή» του. Χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική για την Tikun Olam, την Κόρινθο αλλά και γιατί “ανοίγει ένας δρόμος” που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Για παροχή στους Έλληνες ασθενείς προϊόντων φαρμακευτικής καννάβεως.Ένα προϊόν που έχει μια δύσκολη ιστορία, λόγω της ναρκωτικής φύσης του.

TikunOlam Europe, Tamir Serv Weizman, Άδωνις Γεωργιάδης,Tamir Mr Meni Weitzman, Νίκος Μπέης

 

Αλλά και ένα προϊόν που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη. Γιατί το εργοστάσιο αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστιες εξαγωγές. Έτσι, η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει, με αιχμή του δόρατος αυτό το εργοστάσιο αλλά και τα άλλα που θα έρθουν, σε αυτό που λέγεται φαρμακευτική κάνναβη.

Τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της αγοράς της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα είναι συγκλονιστική. Χαίρομαι που ξεπεράσαμε, και εγώ προσωπικά, ιδεοληψίες για να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες ασθενείς αυτό που έχουν ανάγκη, την ώρα που το έχουν ανάγκη».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στον Βασίλη Μηλιώνη: «Η επένδυση και η σημερινή μέρα είναι προσωπική δικαίωση για έναν αγαπημένο μου φίλο. Δαιμόνια εφυής, είναι από τους ανθρώπους που έχει πικράν πείρα των δυσκολιών της ζωής.Ο κύριος Βασίλης Μηλιώνης επέδειξε πρωτοφανή δύναμη στις δυσκολίες της ζωής. Όταν άδικα κατηγορήθηκε, όταν άδικα προφυλακίστηκε και όταν άδικα λοιδορήθηκε.

Μπορώ να πω σήμερα το άδικα καθώς Βασίλη μου έχεις αθωωθεί πανηγυρικά σε όλους τους βαθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης. Θεωρώ καλό δείγμα του χαρακτήρα σου ότι δεν λύγισες στις δυσκολίες της ζωής. Είναι μεγάλη μου τιμή που είσαι εδώ μαζί μας σήμερα. Να σε καμαρώνουν οι γονείς σου γιατί αυτό που έχετε πετύχει με την ομάδα της Tikun Olam είναι πραγματικά σπουδαίο.

Θα ήταν απρέπεια να μην αναφέρω ότι το εγχείρημα δεν θα είχε επιτευχθεί αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έδειχνε προσωπικό ενδιαφέρον και δεν έδινε τη δική του πολιτική δύναμη για να ξεπεραστούν οι δισταγμοί και τα εμπόδια».

Στ. Θεοδωράκης: «Επόμενο βήμα να νομιμοποιήσουμε και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης»

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ανέφερε: «Σημαντική ημέρα σήμερα για την Κορινθία, για την Ελλάδα αλλά κυρίως για όσους ασθενείς επωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης. Η επένδυση της Tikun Olam Europe είναι υψηλής έντασης γνώσης και έχει ήδη δημιουργήσει στον τόπο μας νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, υπογράμμισε: «Είναι μια σημαντική μέρα για την Κορινθία γιατί μια τόσο μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία επέλεξε να κάνει μια τόσο σπουδαία επένδυση στον τόπο μας που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες εργασίας για την τοπική κοινωνία. Η πολιτική κοινότητα είναι εδώ με ευθύνη, δίπλα στους επενδυτές που επιλέγουν και στηρίζουν την Ελλάδα. Για όλους εμάς, είναι ένα εθνικό στοίχημα να ανοίξουμε το δρόμο για περισσότερες καινοτόμες επενδύσεις και το κερδίζουμε καθημερινά όλοι μαζί».

Ο βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γεώργιος Ψυχογιός, είπε: : «Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στην εταιρεία για ένα καινοτόμο και σύγχρονο έργο τόσο για την Κορινθία, αλλά και για την χώρα, που γίνεται στη βάση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, διατηρώντας τις προδιαγραφές της Ευρώπης.

Θέλω να επισημάνω ότι παρά το γεγονός ότι όταν έγινε αυτό το νόμο πλαίσιο ήταν κατακριτέο από πολλούς, χαίρομαι που τώρα είμαστε εδώ και παρακολουθούμε την εξέλιξη της φαρμακευτικής κάνναβης τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους ασθενείς που θα έχουν πλέον την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα σκευάσματα».

Ο Νίκος Καρανίκας ανέφερε πως μια καινοτόμα ιδέα γίνεται πράξη με τα εγκαίνια αυτής της μονάδας. Συγχαίροντας όλη την ομάδα της Τikun Olam Europe για την υλοποίηση ενός απαιτητικού έργου και τονίζοντας πως «σήμερα είμαστε εδώ έχοντας ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και δεν θα μπορούσα να αισθανθώ μεγαλύτερη χαρά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, είπε: «Τη δεκαετία του ’90 δίναμε μάχη να δει η πολιτεία το θέμα της κάνναβης, όχι με τα γυαλιά των προκαταλήψεων αλλά με τα γυαλιά της επιστήμης. Αν λέγαμε σε κάποιον ότι το 2023 θα εγκαινιάζαμε ένα εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης θα μας έλεγε ότι βλέπουμε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Αν μάλιστα προσθέταμε ότι το εργοστάσιο θα το εγκαινιάζει ο κύριος Γεωργιάδης θα μας έλεγαν “τι πίνετε”;

Υπάρχουν γιατροί που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους από τον Σεπτέμβρη για να κατανοήσει η ελληνική κοινωνία ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει. Μπορούμε να δώσουμε ανακούφιση, ίαση και λιγότερο πόνο σε χιλιάδες ανθρώπους. να μην τους αναγκάζουμε να καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο και να τους προσφέρουμε αξιοπρέπεια.

Αυτό που κάνουμε σήμερα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Για μένα, δεν θα κρυφτώ, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να νομιμοποιήσουμε και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Να κλείσουμε τα σπίτια των εμπόρων που μετά την κάνναβη πασάρουν ηρωίνη, κοκαΐνη και άλλα σκληρά ναρκωτικά.

ναι είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πάρα πολλές ζωές. Η λάθος πολιτική, όμως,για τα ναρκωτικά έχει καταστρέψει πολλές περισσότερες ζωές. καλή τύχη σε όλους μας και καλή επιτυχία στο εγχείρημά σας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Γιώργος Καντζιλιέρης
Γιώργος Καντζιλιέρης
Ο Γιώργος Καντζιλιέρης είναι έμπειρος δημοσιογράφος με πολυετή προϋπηρεσία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά.