Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςΤρία χρόνια gov.gr: Εύσημα από Google και Microsoft για την ψηφιακή Ελλάδα

Τρία χρόνια gov.gr: Εύσημα από Google και Microsoft για την ψηφιακή Ελλάδα

Με τα καλύτερα λόγια μίλησαν για την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους χάρη στην τιτάνια προσπάθεια του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και των συνεργατών του οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών «κολοσσών» Google και της Microsoft κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 3 χρόνια του gov.gr στο Μέγαρο Μουσικής.

Η Βικτώρια Καλφάκη, εκπρόσωπος της Google (Head of Public Sector Greece & Cyprus), ανέφερε από το πάνελ της εκδήλωσης στο οποίο συμμετείχε ότι «Τα cloud που έχουν δημιουργηθεί έχουν μεγάλο βαθμό ασφάλειας, γιατί εξ ορισμού μέσα στην αρχιτεκτονική αυτή πρέπει να υπάρχει η ασφάλεια στον απόλυτο βαθμό. Για αυτό Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όλη η χώρα να δημιουργήσει εκείνες τις δομές που θα αξιοποιήσουν στο έπακρο όλα τα ταλέντα που διαθέτουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος η δήλωση του εκπροσώπου της Microsoft, Αντώνη Οικονόμου (Διευθυντής Δημόσιου Τομέα Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας): Ανέφερε ότι η Microsoft ανακοίνωσε την επένδυση σε data centers τον Νοέμβριο του 2020, εξηγώντας πώς μια τέτοια επένδυση συμπαρασύρει ακόμα περισσότερες και συμβάλλει την πιστοληπτική ικανότητα μίας χώρας. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε για την επένδυση το cloud first policy, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που διέθετε η χώρα. Όπως σημείωσε, «ελληνικές εταιρείες μεγαλουργούν όχι μόνο στη χώρα αλλά και έξω. Έχουμε πάρα πολύ και εξαιρετικό προσωπικό». Επίσης, ανέφερε ότι ως αμερικανική εταιρεία, πολύ σημαντικό είναι το ότι η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια βγήκε από τη λίστα “301”. Με το που βγήκε η χώρα από αυτή τη λίστα, σηματοδοτήθηκε η δυνατότητα προσέγγισης ξένων επενδύσεων. Τέλος, εξήγησε ότι με το Cloud απελευθερώνεται χρόνος και κόστος, ενώ ενισχύεται η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα υπηρεσιών.

Στην όγδοη θεματική ενότητα για τις υποδομές Cloud, ο Άρης Κοζύρης, Κοσμήτορας Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, εξήγησε ότι πολιτική cloud first ήταν από τις πρώτες που εισήγαγε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνοντας προτεραιότητα στη χρήση cloud στις πλατφόρμες και στις υποδομές. Σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που έκανε πράξη την φιλοσοφία cloud first. Όπως σημείωσε, έχει υλοποιηθεί ένα μείγμα αρχιτεκτονικών το οποίο έχει περάσει και στη φιλοσοφία του gov.gr. Επιπλέον, εξήγησε τι σημαίνει το cloud για τον απλό πολίτη, καθώς επιτρέπει στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου να αντέξουν την επισκεψιμότητα την περίοδο της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν είναι μόνο μία πολιτική, αλλά είναι μία πρόκληση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε δυναμική διάθεση πόρων και να σχεδιάζουμε και να αναπτύσσουμε ένα μοντέλο που σημαίνει ότι ο Έλληνας που είναι developer μπορεί να έρθει εδώ με υψηλά αμειβόμενες θέσεις».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Εύα Καντηλάρη
Εύα Καντηλάρη
Η Εύα Καντηλάρη είναι δημοσιογράφος με σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και την Ιστορία και μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτιστική Διαχείριση, την Επικοινωνία και τα ΜΜΕ.