Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςΞενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η αύξηση 5,5%

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η αύξηση 5,5%

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας υπέρ της κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) σε σχετική ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΕΤ επισημαίνει τα εξής: «Στη χθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας συζητήθηκε, αν η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική.

  • Η απόφαση ήταν ομόφωνη υπέρ της κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής.
  • Αυτό σημαίνει πως όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν τους μισθολογικούς όρους και τα επιδόματα της σύμβασης, καθώς και τους θεσμικούς όρους αυτής.
  • Η σύμβαση προβλέπει αύξηση 5,5% από 01/01/2023.

Άρα, όσοι πάνε για δουλειά ως εποχικοί, θα πρέπει να πάρουν την αύξηση αυτή, ενώ, όσοι δουλεύουν σε συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία και ο εργοδότης δεν τους έβαλε την αύξηση από 01/01/2023, τότε θα πρέπει να την λάβουν αναδρομικά.

Η κήρυξη της σύμβασης ως γενικώς υποχρεωτική είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα και συμβάλλει στην εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, καθώς περίπου 160.000 εργαζόμενοι (στοιχεία από “ΕΡΓΑΝΗ” 2022) θα έχουν ρυθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Επίσης, η εξέλιξη αυτή είναι η τρανή απόδειξη πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Όλη μας η προσπάθεια, τη στιγμή αυτή, επικεντρώνεται στην επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, καθώς και στην καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας, μιας και είναι συμβατικός όρος.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας θέλει να ευχαριστήσει όσους ήταν δίπλα της στον αγώνα αυτό, με πρώτους από όλους τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και τα Εργατικά Κέντρα, καθώς και τους χιλιάδες συναδέλφους, που καθημερινά με την πίεση που μας ασκούσαν, ουσιαστικά μας έδιναν δύναμη να συνεχίσουμε» καταλήγει η ΠΟΕΕΤ στην ανακοίνωσή της.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας