Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςΔΕΗ: Εντυπωσιακά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023 - Η δήλωση Στάσση

ΔΕΗ: Εντυπωσιακά κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023 – Η δήλωση Στάσση

Διπλασιασμό επενδύσεων (195,5 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

  • Επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 280,5 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023 από 170 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022
  • Διπλασιασμός επενδύσεων (195,5 εκατ. ευρώ από 102 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2022 στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου
  • Αύξηση των έργων ΑΠΕ υπό κατασκευή σε 1GW – πάνω από 600MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία/ολοκλήρωση κατασκευής – Εξασφαλισμένη υλοποίηση από πλευράς αδειοδότησης για πάνω από 4GW

 

Συνοπτικά, υπήρξε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το πρώτο τρίμηνο του 2023, λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 280,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 110,5 εκατ. ευρώ (65%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 73,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 30,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 51,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 185,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:  «Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν την πορεία ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η ΔΕΗ και θέτουν τις βάσεις για την επιστροφή στην διανομή μερισμάτων, αρχής γενομένης από το 2024 με βάση την κερδοφορία της τρέχουσας χρήσης.

Για ένα ακόμη τρίμηνο, υλοποιώντας το επιχειρηματικό μας σχέδιο, συνεχίσαμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις σε έργα τα οποία κάνουν πιο «πράσινο» το ενεργειακό μας μείγμα, ενισχύουν και εκσυγχρονίζουν το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλουν στην ψηφιοποίηση όλων των δραστηριοτήτων μας.

Ειδικά, για το πλάνο μας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μετά την επίτευξη του στόχου των 600MW που αφορά έργα στην Ελλάδα, είτε σε λειτουργία είτε κατασκευασμένα, ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου Φωτοβολταϊκού πάρκου 550MW στην Πτολεμαϊδα, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 1 GW υπό κατασκευή. Πρόκειται για συνολική ισχύ 1,6 GW, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας, προσφέροντας ένα ευρύτερο σύνολο λύσεων, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψηφιακό επίπεδο, προκειμένου να κάνουμε τη ΔΕΗ τον καλύτερο προορισμό για υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε το δίκτυο καταστημάτων μας σε όλη τη χώρα, συνεχίζουμε να εισάγουμε περισσότερα εργαλεία για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας στην εξόφληση των λογαριασμών τους, εξελίσσοντας όμως παράλληλα και τις ψηφιακές μας υπηρεσίες όπως είναι η νέα πλατφόρμα myDEI, η χρήση e-contract για νέες πωλήσεις, καθώς και το e-SelfMetering που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, γεγονός που πιστοποιεί ότι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα.

Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ και να προσεγγίσουμε τα 1,2 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ, μετά από ένα έτος γεμάτο προκλήσεις συνεχίζει αποφασιστικά την υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απώτερο στόχο την μετατροπή της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας