Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςApple: Κυριαρχεί στην αγορά των premium smartphones

Apple: Κυριαρχεί στην αγορά των premium smartphones

Το μερίδιο αγοράς του iPhone στις ΗΠΑ το περασμένο τρίμηνο, ξεπέρασε για πρώτη φορά το 50%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η Apple κυριαρχεί επίσης στις παγκόσμιες πωλήσεις ultra premium smartphone, αντιπροσωπεύοντας το 78% των πωλήσεων κινητών άνω των 1.000 δολαρίων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Counterpoint Research, για τη μέτρηση του συνολικού μεριδίου αγοράς iPhone στις ΗΠΑ, εξετάζονται όχι μόνο οι νέες πωλήσεις, αλλά και ο συνολικός αριθμός ενεργών χρηστών smartphone – αυτό που είναι γνωστός ως «ενεργή εγκατεστημένη βάση».

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη αυτή ορόσημο, το μερίδιο της Apple ξεπέρασε πλέον αυτό των συσκευών Android, και αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα μισά smartphone που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό δίνει στην κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ένα πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της.

Η ενεργή εγκατεστημένη βάση

Οι FT υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι οι αποστολές νέων τηλεφώνων μπορεί να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, με βάση τους χρόνους κυκλοφορίας των smartphone, η ενεργή εγκατεστημένη βάση είναι ένα πιο ουσιαστικό μέτρο δημοτικότητας.

Η ενεργή εγκατεστημένη βάση περιλαμβάνει και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εισήχθησαν στο οικοσύστημα της Apple μέσω της αγοράς μεταχειρισμένων τηλεφώνων, αλλά και εκείνους που χρησιμοποιούν τα iPhone που είχαν αγοράσει πριν από χρόνια.

Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνο και τον αναλυτή του CSS Insight, Ben Woods, ο οποίος λέει ότι ενώ οι τριμηνιαίες πωλήσεις μπορεί να δίνουν τίτλους σε πρωτοσέλιδα, η Apple απλώς «αρπάζει αθόρυβα περισσότερο μερίδιο κάθε χρόνο».

Συγχρόνως υποστηρίζει ότι η εγκατεστημένη βάση – κάτι που η Apple ανέκαθεν τόνιζε και περιέγραφε ως «μηχανή» της για την εταιρεία – είναι ολοένα και πιο σημαντική καθώς ο κατασκευαστής iPhone αυξάνει συνεχώς τα έσοδα που αποκομίζει από τους υπάρχοντες κατόχους iPhone.

«Όποιος αγοράζει ένα iPhone, είτε είναι μεταχειρισμένο, τρίτο ή τέταρτο, πιθανότατα θα δώσει στην Apple κάποια χρήματα αγοράζοντας εφαρμογές, πληρώνοντας για iCloud, χρησιμοποιώντας Apple Music ή συναλλαγές μέσω Apple Pay. Και αυτό είναι ένα μοντέλο που κανείς άλλος, πραγματικά, δεν μπόρεσε να αντιγράψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Woods.

Το iPhone κυρίαρχος στις παγκόσμιες premium πωλήσεις

Σύμφωνα με μία ξεχωριστή έκθεση Counterpoint η Apple συνεχίζει επίσης να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά για premium smartphones.

Η αγορά premium αφορά σε συσκευές που έχουν ως κατώτατη τιμή χονδρικής τα 400 δολάρια. Εδώ, η Apple καταλαμβάνει το 57% της παγκόσμιας αγοράς. Όσον αφορά το κομμάτι των εξαιρετικά premium συσκευών των άνω των 1000 δολαρίων η Apple κατέχει μερίδιο 78%.

Ο Varun Mishra της Counterpoint είπε ότι αυτό το ανώτερο κομμάτι της αγοράς δεν ήταν μόνο κερδοφόρο, αλλά και σχετικά ανέγγιχτο από την οικονομική ύφεση.

«Αυτή η τάση στην αγορά ultra-premium είναι πανταχού παρούσα σε όλες τις περιοχές, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εύποροι καταναλωτές δεν επηρεάζονται από τους τρέχοντες οικονομικούς ανέμους», κατέληξε ο Mishra.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας