Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσειςΕνισχύσεις ύψους 5 δισ. θα προσανατολιστούν στις ΜμΕ από το Ταμείο...

Ενισχύσεις ύψους 5 δισ. θα προσανατολιστούν στις ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν, σε συνδυασμό με το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δις. ευρώ μέσω του REPowerEU, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ιδιώτες για τη χώρα μας αυξάνουν το ποσό του δανειακού προγράμματος στα 17,73 δις. ευρώ.

Στο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της Ναυτεμπορικής, τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες.

Εξαιτίας του χαμηλότερου επιτοκίου με το οποίο δανείζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μικρότερες επιχειρήσεις σχεδόν εξισώνουν το μέσο κόστος δανεισμού τους με αυτό των μεγάλων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Στην πράξη είναι σύνηθες να καλύπτουν από 40% το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες και να συνεισφέρει με 20% ο επενδυτής.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στους 13 μήνες από την πρώτη συμβασιοποίηση, τον Ιούνιο 2022, έχουν ήδη εγκριθεί 197 επενδύσεις και έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες 197 δανειακές συμβάσεις με προϋπολογισμό 7,15 δις. ευρώ. Από αυτά:

  • 2,87 δις. ευρώ θα προέλθουν από δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • 2,5 δις ευρώ από τα κεφάλαια των τραπεζών και
  • 1,78 δις € από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,88% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων είναι τα 13 έτη. Από τις 197 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί οι 87 (44%) αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 954 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 418,12 εκατ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας