Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕπιχειρήσεις«Παράθυρο» Παπαθανάση για άμεση επιχορήγηση έως 50% σε νέες ΜμΕ επιχειρήσεις και...

«Παράθυρο» Παπαθανάση για άμεση επιχορήγηση έως 50% σε νέες ΜμΕ επιχειρήσεις και στον Τουρισμό

Θα διατεθούν συνολικά 350 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για τουριστικές ή και άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες, εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέσα στο 2023.

Την έναρξη νέας δραστηριότητας με επιδοτούμενο το 50% του κεφαλαίου, μετά το πέρας μιας 5ετίας, επαναφέρει για χιλιάδες νέους επιχειρηματίες το υπουργείο Οικονομικών, αφού για πρώτη φορά μετά το 2018 έρχονται προγράμματα ΕΣΠΑ για καινούργιες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία.

Με προσωπικό κεφάλαιο 20.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ και επιχορήγηση άλλα τόσα, θα μπορέσουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, από τα μέσα Νοεμβρίου« ανοίγει παράθυρο» για στήριξη δημιουργίας νέων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και για νεοσύστατες επιχειρήσεις από νέους που έχουν ένα μικρό επιχειρηματικό πλάνο, λαμβάνοντας 45%-50% επιχορήγηση.

Και αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης, για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και των 80 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα μας έως το 2029.

 

«Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μέσα από ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Και έτσι, νέες και νέοι μπορούν να βρουν δουλειά, συμπολίτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα» διευκρίνισε ο κ.Παπαθανάσης.

Ενίσχυση των ΜμΕ και με επιχορηγούμενα δάνεια

«Για να μπορέσουμε όμως να επενδύσουμε τα περίπου 80 δισ. συνολικά που θα διατεθούν στη χώρα μας έως το 2029» εξηγεί ο κ.Παπαθανάσης «ή και πάνω από 80 δισ., αν υπολογίσει κανείς τα 36 δισ. με το νέο ΕΣΠΑ, τα 26 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και πάνω από 18 δισ. ευρώ από το ταμείο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – ΕΠΑ, θα πρέπει να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να επιχειρήσουν αναπτυξιακά, αλλά και να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Ένας τρόπος είναι η διεύρυνση της περιμέτρου αυτής μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπου εκεί στηρίζουμε και ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγυοδοτούμενο και επιχορηγούμενο δάνειο αξιοποιώντας ταυτόχρονα ένα νέο εργαλείο (Know Your Customer) για να μπορέσουμε να προεγκρίνουμε τις αιτήσεις, έτσι ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, καθότι έχουμε παρατηρήσει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν.

Δύο προγράμματα για νεοσύστατες επιχειρήσεις

«Ο δεύτερος τρόπος είναι να μεγεθύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων, δηλαδή να στηρίξουμε νέους συμπολίτες μας να δημιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις» διευκρίνισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, θα τρέξουν δύο προγράμματα για νεοσύστατες επιχειρήσεις. Το ένα πρόγραμμα θα αφορά τουριστικά καταλύματα και το δεύτερο πρόγραμμα γενική επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν να ξεκινήσουν ένα επαγγελματικό σχέδιο, στο οποίο θα πάρουν έως 50% επιχορήγηση, εξηγεί ο κ. Παπαθανάσης.

Δικαιούχοι τωνπρογραμμάτων

Η προδημοσίευση για τα δύο νέα προγράμματα αυτά είναι από χθες βράδυ διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 και θα τρέχουν παράλληλα το τελευταίο δίμηνο του έτους.

Θα διατεθούν συνολικά 350 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για τουριστικές ή και άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες, εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέσα στο 2023, βρίσκονται υπό σύσταση ή θα συστήσουν μέσα στη χρονιά.

 

Με κωδικούς Taxisnet, όλοι οι ενδιαφερόμενοι (και όχι μόνο οι λογιστές και οι οικονομικοί σύμβουλοι) θα μπαίνουν στην πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (opske.gr) για να κάνουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης. Στην ίδια πλατφόρμα τρέχουν ήδη ο Πράσινος και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Η περίμετρος των δικαιούχων θα καθορίζεται από συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο κατάλογος των οποίων θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένος.

Έμφαση θα δοθεί στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Οι τελικές λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την προκήρυξη των δράσεων, ωστόσο ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου να κυμαίνεται από 80.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του τουρισμού ή από 40.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας