Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΟικονομίαΣημαντικά για τον αγρότη η εκπαίδευση και η κατάρτιση, είπε σε συνέδριο...

Σημαντικά για τον αγρότη η εκπαίδευση και η κατάρτιση, είπε σε συνέδριο στην Κύπρο ο Λ. Αυγενάκης

Αναφέρθηκε στη δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας ότι ιστορικά, στις κοινωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου, η αγρότισσα υπήρξε ο αθέατος ήρωας της υπαίθρου.

 

 

Η εκπαίδευση και η κατάρτιση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον αγρότη προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο διεθνές περιβάλλον, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα στην Κοινότητα Αγρού της Κύπρου με τίτλο: «Τρόοδος, η αγρότισσα της υπαίθρου και το μέλλον της κυπριακής αγροτικής οικονομίας».

Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος που δεν είναι άλλα από την ηλικιακή γήρανση των ανθρώπων που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα αλλά και στην κλιματική κρίση.

 

Αναφέρθηκε στη δυσαναλογία που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας ότι ιστορικά, στις κοινωνίες της Ελλάδας και της Κύπρου, η αγρότισσα υπήρξε ο αθέατος ήρωας της υπαίθρου. Και πρόσθεσε, ότι ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από την παρωχημένη λογική του άντρα κυρίαρχου της παραγωγής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων.

 

Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί διαχείρισης αλλά και πρόληψης, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

 

Η ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, όπως σημείωσε, μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η ΕΕ, η οποία αποτελεί έναν «ισχυρό σύμμαχο», μέσω της ΚΑΠ και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

 

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε τις κοινές δράσεις που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η εισβολή ξενικών ειδών στις θάλασσές, όπως είναι το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος, αλλά και ασθένειες όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια, εκφράζοντας ανησυχία ότι οι κλιματικές συνθήκες στα επόμενα χρόνια θα επιτείνουν το πρόβλημα.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Αυγενάκης επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του υπουργού Πέτρου Ξενοφώντος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας