Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα106 δράσεις για εκσυγχρονισμό υπηρεσιών ύδρευσης - Η δήλωση Σκρέκα

106 δράσεις για εκσυγχρονισμό υπηρεσιών ύδρευσης – Η δήλωση Σκρέκα

Την έμπρακτη μέριμνα της Κυβέρνησης για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών ύδρευσης σε ολόκληρη την επικράτεια, σηματοδοτεί η κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση 106 δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 203 εκατομμυρίων ευρώ που εντάσσονται στη Δράση του Ταμείου Ανάκαμψης 2.0 με τίτλο «α. Υποδομές παροχής νερού, β. Τηλεμετρία – Έργα τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης, γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού, δ. Μονάδες αφαλάτωσης».

Με τις δράσεις αυτές χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις όπως η αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης με νέους κατασκευασμένους από ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία υλικά, παρεμβάσεις εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων τηλεμετρίας και ψηφιακών υδρομέτρων που συμβάλλουν σημαντικά στην αυτοματοποιημένη ρύθμιση παραμέτρων λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και, τελικά, στην μείωση των διαρροών και στην εξοικονόμηση πόσιμου νερού και, τέλος, παρεμβάσεις για την δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης με ενεργειακή αυτονομία προκειμένου να βελτιωθεί η επάρκεια πόσιμου ύδατος στις περιοχές παρέμβασης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι από την υλοποίηση των δράσεων αναμένεται να προκύψει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ανελαστικά και προβλέπουν την συμβασιοποίηση των έργων μέχρι τέλους του 2023 και την ολοκλήρωσή τους μέχρι τέλους του 2025.

Τα έργα αφορούν παρεμβάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας αφού ο αριθμός των ωφελούμενων νομικών οντοτήτων, Δήμων και ΔΕΥΑ, ξεπερνάει τους 80. Ενδεικτικά, στις περιοχές περιλαμβάνονται Δήμοι όπως οι Κισσάμου, Αστυπάλαιας, Ικαρίας, Πάρου, Ρόδου, Ρεθύμνου, Γαύδου, Λέσβου, Αίγινας, Κέας, Άνδρου, Μεσσήνης, Νεμέας, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βέλου – Βόχας, Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Γορτυνίας, Άργους-Μυκηνών, Σπάρτης, Μονεμβασιάς, Ανατολικής Μάνης, Χαλκίδας, Καρπενησίου, Λοκρών, Δυτικής Μάνης, Λιβαδειάς, Νότιας Κυνουρίας, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Μακρακώμης Ωραιοκάστρου, Αλμυρού, Σερρών, Κιλελέρ, Φαρκαδόνας, Ακτίου – Βόνιτσας, Τρικάλων, Πύλης, Καρδίτσας, Δωδώνης, Βόρειων Τζουμέρκων, Λάρισας, Κεφαλλονιάς, Έδεσσας, Κατερίνης κ.α.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της Κυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός των υποδομών παροχής υπηρεσιών ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα, η δημιουργία νέων υποδομών και, ταυτόχρονα, η εξοικονόμηση του νερού, ενός φυσικού πόρου ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Η χρηματοδότηση δράσεων ύδρευσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποδεικνύει στην πράξη, για ακόμα μια φορά, ότι για την Κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε ασφαλείς και σύγχρονες δημόσιες υποδομές παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος και προστατεύοντας το πολύτιμο δημόσιο αγαθό του νερού. Θα συνεχίσουμε ασυμβίβαστα αυτήν την πολιτική για όσο διάστημα μας εμπιστεύονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας