Το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Λάρισα επισκέφτηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από όπου ανακοίνωσε μέτρα για την στήριξη των πληγέντων στη Θεσσαλία. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων «γι αυτό και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας θα μιλήσει αναλυτικά για αυτά που γίνονται ήδη και όσα πρέπει να συμβούν για το πώς θα φροντίσουμε ότι όλοι οι πολίτες είναι ταυτόχρονια ασφαλείς και υγιείς». «Αυτό προφανώς περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα της καύσης και της ταφής των νεκρών ζώων», πρόσθεσε καλώντας τους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες.
«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτή τη στιγμή η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των μεγάλων τραυμάτων που αφήνει πίσω της αυτή τη θεομηνία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής και άμεσης υποστήριξης που θα παράσχει η κυβέρνηση με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατική διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα της κρατικής αρωγής που θα ανοίξει από αύριο.
«Θέλω να γνωρίζουν όσοι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μπουν σύντομα στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες οικοσυσκευής και σε δεύτερο χρόνο με τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές… Προφανώς το ίδιο αφορά τους αγρότες».
Σε 2.500 ανέρχονται οι αυτοψίες σε Μαγνησία – Φθιώτιδα και Λάρισα ενώ από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:
- Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ
- Για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.000 και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
- Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής
- Στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
- Eνεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης
- Ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα εξαμήνου
- Ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
- Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Λ. Αυγενάκης: Δεν υπάρχει θέμα να μην αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Τα μέτρα στήριξης
Εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο κρατικής αρωγής για την στήριξη των περιοχών που επλήγησα.
Έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια τις αυτοψίες
Ως σήμερα έχουν πλησιάσει τις 2.500 αυτοψίες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα και συνεχίζουν όλες τις επόμενες ημέρες.
- Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr. Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, τα 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) και τα 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή και τις πρώτες επισκευές (με ιδιαίτερη έμφαση για τις περιοχές που επληγησαν ολικώς).
- Ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% για την ανακατασκευή και επανακασκευή και στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση που φθάνει μέχρι το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις).
- Ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων έχει πληγεί η κατοικία. Εάν η κατοικία έχει κριθεί κίτρινη ή κόκκινη, οι πολίτες μπορούν να λάβουν από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι ή να συγκατοικήσει.
- Χορηγούνται αναστολές των υποχρεώσεων όσον αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια) και αναστολή συμβάσεων εργασίας που ενεργοποιείται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες και με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.
- Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διαχειριστούν τις πρώτες δαπάνες και να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που έχουν προκύψει.
- Παράταση της καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.
«Αυτό σημαίνει ότι όποιος δικαιούχος έχει εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ανανεώνεται αυτόματα για τρεις μήνες, ενώ εάν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες», όπως εξήγησε στη συνέχεια η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη.
Σε 4 άξονες το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Υγείας
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε ότι το σχέδιο του υπουργείου κινείται σε τέσσερις άξονες:
- Τον έλεγχο του νερού σε κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος με επαναληπτικούς ελέγχους.
- «Μέχρι οι πολίτες να έχουν ενημέρωση από τις αρχές καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ως πόσιμο».
- Οδηγίες των αρχών για τα λιμνάζοντα ύδατα και τους κινδύνους, όπως από τα νεκρά ζώα.
- Επιδημιολογική επιτήρηση για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γαστρεντερίτιδα.
Επιδημιολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση για κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου (καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα). Δεν αναμένεται πρόβλημα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλημα σε μια εβδομάδα με την αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές.
ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο σε ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.
Απαντώντας σε όσα λέγονται περί έλλειψης ζωοτροφών σημείωσε ότι «ο κ. Τριαντόπουλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες».
Μιλώντας για τις αιτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρούν κανονικά.
Τέλος, για το φυτικό κεφάλαιο όπως επεσήμανε σύντομα 100 τοπικά στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ θα ενδυναμώσουν του ΕΛΓΑ για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα όλα όσα πρέπει να γίνουν.
Τέλος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην παράταση της καταβολής προνοιακών επιδομάτων, σημειώνοντας ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης ανανεώνεται αυτόματα για 3 μήνες, χωρίς καμία αίτηση. «Αυτό σημαίνει ότι όποιος δικαιούχος έχει εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ανανεώνεται αυτόματα για τρεις μήνες, ενώ εάν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες», εξήγησε.
«Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για ό,τι χρειαστεί» επισήμανε η κ.Ζαχαράκη.