Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΆμεση απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για...

Άμεση απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη νωρίτερα σήμερα (26/9) η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη. Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για την μεταφορά οπλισμού στη Λέσβο και τη Σάμο, η οποία τις τελευταίες ώρες είναι κυρίαρχο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ. Η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο Έλληνας πρέσβης, όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, οι ίδιες πηγές καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το τουρκικό ΥΠΕΞ ζήτησε από τον Έλληνα πρέσβη «η Ελλάδα να τερματίσει τις παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να επαναφέρει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς».

Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας